Pospíšil: Zrušení Schengenu by byla obrovská ztráta

16. 5. 2016

Pondělní cestu zahájil Jiří Pospíšil v Náchodě, kde navštívil místní obchodní akademii. Studenti 2. ročníku se tak zúčastnili besedy na téma „Činnost Evropského parlamentu a EU“. „Evropskou unii ohrožují okolnosti přicházející z venku, jako např. migrační krize, ale ohrožuje se bohužel i sama, svým nepružným fungováním, byrokracií a zbytečným zasahováním do života lidí. Lidé v EU nevěří a často se jim nelze divit,“ nešetřil kritikou Pospíšil. „Přes to všechno jsem přesvědčen, že je výhodnější, aby EU vydržela. Z velké části díky vzniku EU je v Evropě již přes 70 let mír, spoustě členským zemím také spolupráce evropských států pomohla k prosperitě.

Hostitelem Jiřího Pospíšila je krajský předseda Aleš Cabicar, který považuje za velmi důležité, že občané Královéhradeckého kraje měli možnost seznámit s postoji a názory TOP 09, které se snaží prostřednictvím poslanců prosadit na půdě Evropského parlamentu. „Evropa a země v ní procházejí velmi dynamickou dobou, musí reagovat na nové fenomény, jako jsou migrační vlny či vzrůstající nebezpečí terorismu. Nicméně naší snahou je Evropskou unii opravit, ne totálně znehodnotit celý projekt. Ekonomická výhodnost Evropské unie pro naši republiku je naprosto nesporná,"uvedl Aleš Cabicar.

Ale nehovořilo se pouze o Evropské unii. V Červeném Kostelci objasnil studentům Střední školy oděvní, služeb a ekonomiky, co obnáší práce poslance, ministra nebo europoslance. Této přednášky se zúčastnili i zastupitelé města včetně starosty za TOP 09 Rostislava Petráka. V Hořicích na Střední průmyslové škole kamenicko-sochařské bylo vidět, jak jsou v praxi využívány peníze z Evropské unie. Kromě představení ateliérů a tvorby místních studentů, proběhla ukázka robotické ruky, která byla zafinancována z evropských fondů.

Součástí návštěvy bylo i setkání s veřejností na téma „Evropská migrační krize z pohledu EU“ v Trutnově a Hradci Králové. S migrační krizi je spojováno zavedení povinných kvót. Jiří Pospíšil má v hodnocení této problematiky naprosto jasno. „Krizi to nepomůže, EU naopak poškodí. Kvóty nefungují a prostě fungovat nemohou. Přicházející migranti nechtějí jinam než do Německa a možná pár dalších zemí. Nejde je donutit, aby šli do České republiky nebo například Rumunska,“ objasnil europoslanec své jasné stanovisko.

Jiří Pospíšil ani zde neopomenul připomenout ekonomickou důležitost EU a Schengenského prostoru. „Dočasné zrušení Schengenu na dva roky by přišlo podle odborného odhadu na 26 až 51 miliard eur. Kdyby se Schengen zrušil definitivně, vyžádalo by si to pokles HDP v EU až 0,14 %, což odpovídá ztrátě 230 miliard eur každý rok. Investujme proto raději okamžitě peníze do ochrany vnějších hranic, ať zabráníme popsaným ztrátám,“ zakončil objektivně svůj výstup.

Romana Putnová
krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme