Není třeba stále naříkat

Leoš Heger o  hospodaření krajských královéhradeckých nemocnice

16. 7. 2014

Komenář k rozhovoru s řed. Miroslavem Vávrou

Dne 30.6. 2014 vyšel v Rychnovském deníku rozhovor s odvolaným ředitelem náchodské nemocnice Miroslavem Vávrou, kde si již dříve vystřídaný bývalý šéf krajského královéhradeckého holdingu stěžuje na kde co, zejména na nedostatečné financování nemocniční péče, které údajně způsobilo, že se mu nepodařilo nepříznivé hospodaření nemocnice Náchod napravit.

Není pochyb o tom, že v celém českém zdravotnictví není tolik peněz, kolik by si zdravotníci a zdravotničtí manažeři přáli, ale to popravdě řečeno není nikde na světě. Je  pravdou, že v rámci řešení celostátních dopadů hospodářské krize bylo financování nemocnic v roce 2013  omezeno  o 3,8%. To společně s navýšením DPH v předchozích letech opravdu postavilo manažery všech zdravotnických zařízení před velký úkol hledat vyšší efektivitu u sebe a neohrozit poskytování potřebné zdravotní péče.

Nebylo to jednoduché, ale všechna čest, zdravotnictví nezkolabovalo a po přilití asi 5 mld. Kč ze státního rozpočtu  se situace v letošním roce výrazně zklidnila. Díky zlepšující se ekonomice země jde život ve zdravotnictví dál.  Hrozba insolvence Všeobecné zdravotní pojišťovny byla díky řadě vnitřních opatření  odvrácena a v roce  2013  skončila VZP o dvě miliardy korun lépe, než se očekávalo. Podobně nemocnice  uzavřely bilanci roku 2013 lépe než se všichni báli. Byť s dočasným útlumem rozvoje, dopadlo hospodaření   sedmi z devíti fakultních nemocnic (včetně FN Hradec Králové) kladně. Hospodaření krajských královéhradeckých nemocnic bylo obvyklé jako  v předchozích létech. Jičínská a trutnovská nemocnice vyrovnané, náchodská a rychnovská ve ztrátě.  Přitom  díky systematické práci  na srovnávání nespravedlivě rozdílných základních sazeb v platbách  za diagnózu byla v letech 2012 a 2013 nemocnice Náchod placena o něco lépe než úspěšné nemocnice Jičín a Trutnov.

Není proto potřeba nad zdravotnictvím pořád jen naříkat a spíše je nutné trpělivě hledat kroky, které hospodaření celého  systému i  jednotlivých  zdravotnických zařízení zlepšují. Řadě nemocnic s to daří a jako doklad je na  závěr   možno uvést i  optimistický příklad od sousedů. Dlouhá léta výrazně propadová Pardubická krajská nemocnice se v kritickém roce 2013 dostala  do černých čísel. A pak že věci nejdou.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme