Na sportu jsem už závislý, říká exministr a nadšený veslař

13. 9. 2016
Roky šéfoval hradecké fakultní nemocnici, poté i českému zdravotnictví. Dnes můžete Leoše Hegera potkat v ulicích Hradce. Na kole. 

HRADEC KRÁLOVÉ / Původní profesí rentgenolog, dnes poslanec parlamentu Leoš Heger stojí v čele kandidátky TOP 09 a Liberálně ekologické strany (LES) pro krajské volby. V jeho profesním životopisu má zásadní prostor hradecká nemocnice, v tom soukromém potom rodina a sport. 
V nemocnici mi zůstal pracovní poměr v tom smyslu, že jsem v evidenci, což je podobné, jako když je člověk na mateřské dovolené. Teoreticky bych se tam mohl vrátit, až skončím v politice, ale myslím si, že se to nestane. Už jsem ze své profese vypadl. Chodím na ředitelství na konzultace týkající se celostátního zdravotnictví, ale do chodu nemocnice nemluvím. Myslím si, že funguje dobře. S nemocnicí budu vždy spjatý spíš v citovém duchu,“ říká absolvent hradecké lékařské fakulty. K rentgenologii se již jednou vracel, když odešel z ředitelské funkce. 

Kolo v Praze chybí 

Jako rentgenolog jsem tam nějakou dobu pracoval. Bylo to pro mě hezké období. Potom mě však postihla politická dráha, takže jsem toho nechal, a myslím si, že vrátit se ještě jednou zpátky by asi nebylo moc na místě. Vypadl jsem z praxe na čtrnáct let. Učil jsem se od začátku téměř všechno a potřeboval bych ještě tak rok, abych byl zase plně kvalifikovaný a použitelný rentgenolog,“ vysvětluje exministr zdravotnictví. Přestože hovoří o postižení politikou, tak „horké“ to zase není. „Pro mě šlo o obrovskou životní zkušenost na konci profesní dráhy. To, že jsem do té vysoké politiky přišel tak pozdě, mělo jednu nevýhodu. Když se to člověk naučí, musí v politice nějakou dobu setrvat, projít si různými cykly, být v opozici, v koalici, a potom se vracet zpátky a ty zkušenosti využívat. To už těžko stihnu,“ myslí si Leoš Heger, kterého mohou Hradečáci potkat v ulicích města na kole. Tedy pokud ho poznají. Na bicyklu a bez obleku totiž působí nenápadně. „Mám takové staré kolo po své ženě, která si koupila nové. Je ozdobené košíky vepředu i vzadu, a když potřebuji něco zařizovat po městě nebo nakupovat, je to nejrychlejší a nejpraktičtější způsob pohybu,“ říká lékař a politik a přibližuje cyklistické zkušenosti. „Dříve se mi lidi smáli, že jedu v obleku do práce do nemocnice na kole. Říkal jsem jim, že jsem strávil pár týdnů na stáži v Kodani, a tam mi přišlo, že na kole jezdí i burziáni. Dlouho jsem jezdil do práce z Věkoš, a to je pět kilometrů tam a pět zpátky. I když je to zdánlivě nenáročné, přece jenom je to do souhrnu fyzických aktivit docela slušný příspěvek. Ráno je pak člověk čiperný a cestou z práce zase vypustí z hlavy nepříjemnosti, které ho mohou přes den potkat. Když se nyní pohybuji v Praze, kolo mi docela chybí,“ přiznává hradecký patriot. „Já jsem se v Hradci narodil a strávil zde s přestávkami celý život. To je takový základní a možná trochu formální důvod, proč to tu mám rád. Jinak se mi hrozně líbí řeky. Mám rád vodu, a v Hradci je velmi dobře urbanisticky využitá. Navíc řeky vtahují do středu města přírodu. Stačí pár set metrů a člověk je jí oblopen,“ popisuje vášnivým veslař a člen klubu, který sídlí na břehu Labe kousek pod soutokem. 

Když kolena dovolí 

Veslování se v Hradci celkem daří. Oddíl má okolo třiceti členů i dětskou základnu. Je to jedna z věcí, na kterou se po definitivním návratu do Hradce těším. Chtěl by se tomu více věnovat a ještě nějak prospět klubu svými zkušenostmi,“ říká otec dvou synů a dědeček tří vnoučat, který žije převážně v Hradci Králové, odkud vyřizuje o něco větší část povinností než v Praze. 
Bydlím na okraji Třebše v pěkném slunném bytě s výhledem na oblohu a do prostoru, navíc v místě, odkud se dá chodit na procházky nebo běhat. Samozřejmě toho využívám. Spíše by se dalo říci, že si to užívám. Zhruba od padesátky jsem totiž postupně dospěl k poznání, že bez aktivního sportování to nejde. Musím říct, že jsem na sportu už docela závislý. Kromě veslování také hodně jezdíme na hory, na kole nebo, pokud to jde, v zimě na běžky. A v posledních několika letech chodím pravidelně běhat. Tedy pokud mi to kolena dovolí,“ prozrazuje Leoš Heger, který by se v případě volebního úspěchu zaměřil na výběrová řízení. 
Myslím, si že krajský úřad funguje dobře. Je tady však jedna záhada, kterou zvenčí neumím identifikovat. Jde o některá výběrová řízení, která strašně zkomplikují věci. Zákon o nich je nešťastný, pořád se nemůže narodit ve slušné podobě a komplikuje lidem v samosprávě život. V našem kraji se to projevilo při řízeních na dostavbu nemocnice v Náchodě a na poskytovatele dopravních služeb. Myslím si, že bude potřeba zjistit, jak se to tam dělá a jestli je vše dostatečně profesionální. Zda je to v lidech, kteří na tom pracují, anebo v politicích, kteří to špatně zadávají. To jsou dvě možnosti,“ vysvětluje Leoš Heger. 

Předvolební seriál 

S čím jde TOP 09 a LES do voleb Bezproblémové zajišťování veřejných zakázek, řešení problémů ve zdravotnictví, zejména dostavby nemocnice v Náchodě a zajištění péče praktických lékařů v menších obcích, řešení rizika sucha a povodní a podpora praxe a osvěty v oblasti životního prostředí, rozvoj dopravní infrastruktury a koordinace dopravní obsluhy Kdo další se představí Otakar Ruml (KSČM), Jiří Štěpán (ČSSD), Klára Dostálová (ANO) Jak jsme vybírali lídry do seriálu Prostor dostávají krajští lídři parlamentních stran a relevantních místních uskupení. Kromě místních sdružení určil pořadí kandidátů výsledek posledních voleb do parlamentu, přičemž nejúspěšnější strana seriál zakončí. 

5plus2, Královéhradecký kraj
Stanislav Ďoubal

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme