Moldan: Lidé musí mít v okolí sběrné dvory a kontejnery

Jinak budou třídit málo

8. 6. 2016


Do osmi let by neměl na skládkách končit žádný odpad. Počítá s tím chystaný zákon o odpadech. Součástí předlohy je i možnost zavedení systému „zaplať, kolik vyhodíš“. Podle kritiků to povede k černým skládkám a většímu spalování. Ministerstvo se toho ale neobává. Lidé už nyní odpad hojně třídí. Podle zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK Bedřicha Moldana (TOP 09), který byl hostem pořadu Devadesátka, ale vše bude záležet hlavně na tom, zda bude v obcích dost možností, jak s odpadem naložit.

Každý Čech ročně vytřídí zhruba 42 kg odpadu. Číslo nás řadí na šestou příčku v Evropě. Ministerstvo chce ale třídění ještě zlepšit. Na skládkách totiž stále končí polovina komunálního odpadu, což by do osmi let mělo skončit.

Stát toho chce docílit větší recyklací a častějším spalováním. Z takzvaného odpadového hospodářství by se tak postupně mělo stát hospodářství oběhové, které bude odpad lépe využívat materiálově i energeticky.Rezervy jsou v třídění baterií a elektroniky.

Ministerstvo chce proto vybudovat dostatečné kapacity na třídění odpadu i na zpracování využitelných složek. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) má Česko rezervy hlavně v oddělování biologicky rozložitelného komunálního odpadu, baterií a elektronických zařízení.

Obce musí lidem zajistit možnosti jak odpad třídit 

Obce nyní mohou vybírat za odpad maximálně tisíc korun ročně na osobu. V průměru si účtují kolem šesti set korun. Podle návrhu ministerstva by nově mohla obec buď zachovat roční platbu, která by se zvýšila na 1100 korun, nebo bude moci zavést systém „zaplať, kolik vyhodíš“. Platba by pak mohla být závislá na objemu nebo hmotnosti vyprodukovaného odpadu. I v tomto případě by ale lidé zaplatili maximálně 1100 korun ročně.

Návrh ale rozporují ekologové. Vláda slíbila, že přesune odpady ze skládek do recyklace. Odpadový expert hnutí DUHA Ivo Kropáček ale upozorňuje, že předkládaným zákonem přesunuje odpady ze skládek do spaloven. Nápadu se obává také Svaz měst a obcí. Lidé podle něj budou víc odpadu pálit a vozit na černé skládky, aby popelnici zaplnili minimálně.Ministerstvo se černých skládek nebojí

Ředitel ministerského odboru odpadů Jaromír Manhart se ale vzniku černých skládek neobává. Princip „zaplať, kolik vyhodíš“ totiž v určité míře funguje už nyní. Lidé platí za odpad podle toho, jak velkou mají popelnici a jak často se odpad vyváží. Už teď také podle něj hojně využívají i sběrné dvory a kontejnery na tříděný odpad.

Úspěch celého zákona bude podle Moldana záležet na tom, jak se bude po technické stránce využití odpadu provádět. „Princip je určitě dobrý, ale záleží na detailech celého procesu,“ řekl v pořadu Devadesátka. Hlavní roli vidí na obcích, které by měly lidem zajistit dostatek možností, kam odpad uložit nebo vytřídit.Moldan: Skládky do budoucna místo nemají

Podle Moldana bude možná potřeba vybudovat také ještě jednu až dvě spalovny na energetické využití odpadu, ale ne víc: „Zvýšená míra recyklace bude pokračovat. Nejlepším způsobem zacházení s odpady je také zabránění jejich vzniku. Učit tedy lidi, aby neházeli všechno do popelnic… Skládky ale do budoucna místo nemají. V Německu jsou zakázány řadu let a funguje to.

Detaily zákona ještě známé nejsou. Ministerstvo by ho mělo předložit vládě do 14 dnů. Sněmovna by se předlohou mohla začít zabývat v září. „Předpokládáme, že platnost zákona by měla být v prvním kvartálu roku 2017, účinnost o 12 měsíců později,“ řekl Manhart v pořadu Devadesátka.

ct24.cz
Rubrika domácí

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme