Klepš: Helma? Podle náčelníka ano

28. 7. 2016
Adolf Klepš je od roku 2001 náčelníkem horské služby v Krkonoších. Ačkoliv se musí ohánět, hlavně když je sníh, ani o letních prázdninách se rozhodně nenudí.

Co horská služba dělá během léta?

Na léto je zaměstnanců horské služby méně, ale nemůžeme si stěžovat, že bychom byli nevytížení. Zvlášť v posledních letech. V zimních sezonách je přibližně ustálený počet úrazů v řádech desítek až stovek, ale léto se v posledních letech ukazuje jako daleko oblíbenější, zejména pro českou klientelu, co se týká návštěvnosti horských oblastí. Tím je myšlena návštěvnost víkendová, když je slušné počasí, ale i zájem o delší pobyty v horách. Díky tomu, že sem jezdí více lidí, přináší to pro nás větší množství úrazů a samozřejmě větší množství práce.

Jak je to s hrazením výjezdu?

Česká klientela výjezdy neplatí, zahraniční ano. Je to rozhodnutí našeho zakladatele. Potažmo tedy správní rady horské služby. Každý podepíše protokol o zásahu, kde je uvedeno, jak se bude daný zásah hradit. Tím, že ho podepíše, souhlasí s tím, že úhradu provede on nebo pojišťovna. Převážná většina lidí zahraniční klientely se dnes pojišťuje. Jinak žádné úhrady nevyžadujeme.

Měla by být podle vás helma na lyžích povinná?

To je bez debat. Snažíme se to prosadit už dlouhá léta. Nosit povinně helmu je naše snaha, alespoň u mládeže do patnácti let, která ještě sama za sebe nezodpovídá.
Bohužel se nám to zatím nedaří. Do jisté míry je to bráno jako diskriminační nařízení, které lidi k něčemu nutí a budou s ním mít výdaje. Další ochranné pomůcky jenom vítáme, ať už jsou to například páteřové chrániče, či další pomůcky, které ochrání člověka při srážce nebo při vyjetí ze sjezdovky a nárazu do některé z překážek.

Jsou na českých horách nebezpečné překážky?

Na základě praxe z minulých let se domnívám, že většina provozovatelů se snaží nebezpečí co nejvíce eliminovat používáním všech možných ochranných bariér a pomůcek. Nebo tím, že staví sítě okolo sjezdovek, ale všechno to stojí dost peněz. Takže podle mě je ten trend zlepšující se, ale postupný. Co ale provozovatelé nejsou schopni ovlivnit, to je chování lyžařů na sjezdovkách, kteří se zejména o prázdninách a o svátcích na horách pohybují. 

Metro
Rubrika Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme