Jak v Bystrém zahanbili stát

3. 9. 2013

Druhého září jsem byl pozván na otevření úplně nové budovy v Bystrém u Dobrušky. Stavba začala sloužit jako v okolí chybějící mateřská školka pro 28 dětí, koncertní sál, místo pro vzdělávací činnost a v neposlední řadě i jako místo duchovního setkávání. Naprostým unikátem je, že byla postavena za peníze z veřejné sbírky a z darů od soukromých osob, s nulovým podílem státních prostředků.

Velmi mě potěšilo, že se našli dárci a mecenáši, díky nimž mohlo toto edukativní, kulturní a duchovní centrum vyrůst. Znovu jsem si uvědomil, že nezáleží na tom, jak schopní jsou lidé ve vládách státu, ale na tom, jací lidé jsou v obcích a městech. Duší celého projektu byl Mgr. Jan Grulich, ale s ním i celá řada místních občanů.

Školka v Bystrém u DobruškyMyslím, že Bysterští dali státu lekci z péče o kulturní i duchovní dědictví, protože stát a jeho úředníci by, jak jinak, neměli na podobný projekt peníze. A tak můžeme občanům Bystrého jen závidět, že mají takové lidi ve svém středu. Přeji jim, aby jejich elán vydržel a stánek sloužil dlouhá léta k duchovním, vzdělávacím i sociálním účelům, protože to, co především v naší společnosti chybí, je vzdělanost, etika a morálka. K jejich obnově tato stavba přispívá obrovským podílem. Kéž by byla inspirací pro mnoho dalších.

jiří Oliva
TOP 09 Královéhradeckého kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme