Heger: Stát by neměl tolik zasahovat do podnikání

19. 5. 2017

Bývalý ministr zdravotnictví a vysokoškolský pedagog Leoš Heger je jako poslanec nejen expertem TOP 09 na zdravotnictví, ale řeší také problémy Hradce Králové a kraje jako zastupitel. Bývalý ředitel hradecké fakultní nemocnice aktivně sportuje a cestuje. Chtěl bych přispět k tomu, aby byl náš region ještě atraktivnější, a také omezit zásahy státu do podnikání, říká v rozhovoru místopředseda TOP 09, který chce dál hájit zájmy regionu ve sněmovně.

Co ukazují lidem kauzy Andreje Babiše? 
Dokazují, že kdo volí Andreje Babiše, volí také Miloše Zemana a naopak. Jejich spojenectví je víc než zřejmé. A také to, že se Andrej Babiš neměl nikdy stát ministrem. Kvůli střetu zájmů, který od začátku měl. Jako majitel firem, co čerpají státní dotace, a podnikatel, který obchází ve svůj finanční prospěch zákony. A také pro svoje snahy o nedemokratické rozhodování a ovlivňování nezávislých institucí i médií. Je nutné pečlivě vybírat osobnosti, kterým lidé svěří pravomoci hospodařit s veřejnými penězi. 

Řeší prezident Zeman současnou situaci s vládní krizí dostatečně státnicky?
Vůbec ne, bohužel. Prezident má ctít Ústavu České republiky jako nejvyšší zákon země a postupovat podle ní. Jen si představte, co by se stalo, kdybyste se neřídili zákony? A hlava státu má velkou odpovědnost, měla by proto také plnit své povinnosti. Bylo by ostudou, kdyby museli senátoři podat ústavní žalobu kvůli tomu, že se český prezident rozhodl už nebýt demokratem. 

Proč jste napsali Vizi 2030, představu, jak to u nás bude vypadat za 13 let? 
Každý z nás plánuje svůj život na delší dobu než pouze na čtyři roky, které trvá jedno volební období. Proto jsme chtěli lidem ukázat, jak si představujeme budoucnost a říct, že můžeme na této vizi začít pracovat už dnes. Od února si náš dokument může na webu top09.cz každý přečíst a diskutovat o něm, stejně jako to udělaly už tisíce lidí ve všech krajích.


Kdybyste dostal možnost změnit něco ve vašem kraji, co by to bylo?
Je to zdánlivě nepodstatné, ale odlišuje to vyspělé země od Orientu. My jsme stále někde mezi těmito dvěma krajnostmi. Nepořádek, neopravené domy, chodníky a cesty, ty jsou u nás vidět všude nejen na okrajích měst, v malých obcích, ale i v krajině. Hyzdí i místa, která by mohla být ozdobou našeho kraje. Lidé by za to měli vzít odpovědnost. A stát i politici by je měli podpořit a přitom nepříliš zasahovat do života. I občanům a podnikatelům z našeho kraje by pomohlo, kdyby se omezila byrokracie kolem podnikání a neustále nekoordinované státní kontroly ve firmách. 
Také k tomu bych rád přispěl.

Romana Putnová
krajská manažerka HKR

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme