Faměra: Zakládáme si na transparentním chování

17. 4. 2013

Poslanecká sněmovna vypsala v roce 2012 výběrové řízení na nákup dvou set deseti notebooků pro své krajské kanceláře. Transparentně vedenou zakázku vyhrála firma Dateco, s. r. o., a to i díky šestileté záruce, kterou společnost poskytla. Důvody zpochybnit férovou soutěž hledají intenzivně konkurenti, hledají však marně.

Společnost Dateco, s.r.o. se zapojila do výběrového řízení, které Poslanecká sněmovna vyhlásila, hned dvakrát. V prvním kole totiž cenový limit 3 750 000 korun splnila pouze jediná firma, což nyní není ze zákona přípustné. V druhém kole již cenový limit stanoven nebyl a výběrové řízení vyhrála právě firma Dateco, s. r. o. s nejlevnější nabídkou a s bezkonkurenční doložkou - nabídla v oblasti ICT velkorysou záruční dobu šesti let.

Přestože žádný kontrolní orgán či členové Parlamentu zakázku nezpochybnili, objevily se v médiích ojedinělé zprávy, že na výběr Sněmovny mohl mít vliv i fakt, že jedním z jednatelů vítězné firmy je František Faměra, místopředseda jičínské regionální organizace TOP 09.

"Ujišťuji veřejnost, že jde o planý poplach, o který se mohou snažit konkurenti, jež v zakázce neuspěli," konstatuje Faměra. "Podle něho striktní pravidla výběrového řízení, které Poslanecká sněmovna uspořádala, v podstatě vylučují zapojení jiných kritérií než těch, která jsou zapojena do zadávacích materiálů."

"Jsem rád, že jsme zakázku získali, přestože dlouhá záruční lhůta pro nás znamená jisté riziko. Zakládáme si na transparentním chování. Byť jsou snahy jej zpochybnit nepříjemné, jde o hodnotu, kterou bude naše společnost i nadále hájit v obchodě, stejně jako já ve veřejném životě," shrnul František Faměra. 

www stránky Poslanecké sněmovny

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme