13. 9. 2016
redaktorka
--------------------
Josef Vavroušek byl federální ministr životního prostředí a jeden z hlavních představitelů konceptu trvale udržitelného života. V roce 1968 se zúčastnil expedice směřující do nemocnice v africkém Lambarene, kam vezla zásilku léků. Také miloval hory, které se mu však staly osudnými. V roce 1995 zahynul pod lavinou. Na jeho počest se každoročně uděluje Cena Josefa Vavrouška, jejímž smyslem je ocenit konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj.

Eva VAVROUŠKOVÁ, členka poroty Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Josef jako manžel by byl určitě potěšenej, kdyby věděl, nebo on už to možná ví, bůhví, že vlastně ta cena je udílená a byl by určitě potěšen souborem těch kandidátů na tu cenu.

osoba
--------------------
Cenu Josefa Vavrouška za rok 2015 za dlouhodobý přínos životnímu prostředí získává:

Eva VAVROUŠKOVÁ, členka poroty Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Pan Bedřich Moldan.

Bedřich MOLDAN, laureát Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Zbylo po něm prostě prázdné místo, které se těžko daří doplnit už jenom proto, že on byl také výrazná politická osobnost a dneska na té politické scéně takových lidí vysloveně chybí.

osoba
--------------------
Cenu Josefa Vavrouška za výjimečný počin získává:

osoba
--------------------
Je to pan Daniel Pitek.

Bedřich MOLDAN, laureát Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Pan Pitek je vlastně především podnikatel. Mně se na tom líbí to spojení toho řekl bych přímo byznysu a podnikání s aktivní ochranou životního prostředí, to je něco, co v České republice naprosto chybí.

Daniel PITEK, laureát Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Původním povoláním jsem lesník a dlouhé roky jsem osobě samostatně výdělečně činná s tím, že od roku 2001 jsem soukromý zemědělec. Začali jsme sázet a obnovovat staré sady a sázet nové sady. Jsem ekologický zemědělec a mimo své povolání, to, co mě živí, tak jsem členem několika občanských sdružení a já se ve své činnosti snažím, abych tuto krajinu dostal zase do toho stavu, který je té přírodě velice blízký a je ten stav přirozený, a to hlavně tady v Českém středohoří, kde jsem od malička vyrostl a zapustil jsem tady kořeny. Proto se snažíme vrátit tu krajinu do toho stavu, který byl historicky dán našimi předky, kteří zde hospodařili velice citlivě a přírodě blízkým a udržitelným způsobem. Támhle vidíte dančí. V Asociace soukromého zemědělství a ve Straně zelených se zabývám vodou v krajině a tím, jak jsme schopni vlastně vodu v krajině lépe zadržet, protože je to nutné vzhledem k tomu, k jakým dochází klimatickým změnám a že vlastně přichází velké povodně a velká sucha, tak se musíme naučit to, abychom jak v lesním hospodářství, tak v tom zemědělském hospodaření byli schopni zlepšit ty mimoprodukční funkce krajiny a v té krajině tu vodu byli schopni zadržet, tak, jak třeba vidíte na této louce, která je nádherně podmáčená, je plná vzácných druhů květin, včetně orchidejů a včetně kosatců sibiřských. A podívejte se, jak je to všechno ukousaný, vidíte to? To vlastně ukousává zvěř, vlastně ty terminály a tím vlastně zpomaluje neob brání tý přirozený obnově lesa. Jsem členem Milešovského spolku přátel přírody, který se kdysi angažoval v zabránění výstavby ve druhé zóně Chráněné krajinné oblasti České středohoří v unikátním údolí Milešova, takzvaného satelitního městečka. V současnosti se věnujeme snaze zabránit výstavbě větrných elektráren v ptačí oblasti Východní Krušné hory, kde je 43 zvláště chráněných vyhláškou druhů, včetně tetřívka obecného, kde je jedna z jeho zbytkových populací. Dále se věnuju vlastně v Asociaci soukromého zemědělství a také třeba ve Straně zelených novele zákona o myslivosti, kde bohužel tento zákon je velice špatný a připravovaná novela ještě zhoršuje stav vlastně této, této činnosti, která má velký vliv na přírodu v Čechách a na Moravě.

redaktorka
--------------------
Cenu Josefa Vavrouška za dlouhodobý přínos získal profesor Bedřich Moldan, který byl prvním ministrem životního prostředí České republiky a je dosud jednou z mála světově proslulých osobností enviromentální politiky Česka. Dokáže soustavně a věcně čelit demagogickým argumentům oponentů ochrany klimatu či přírody a divočiny. Bez jeho trpělivé práce v politických kruzích by řada zákonů nebyla schválena.

Bedřich MOLDAN, laureát Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Když bych si něco přál, tak bych si přál, aby naši poslanci ve sněmovně byli poněkud vzdělanější, poněkud více chápali takový dlouhodobější dosah těch různých ekologických opatření a nepodléhali krátkodobým zájmům, které tam bohužel převažují.

Tomáš RŮŽIČKA, ředitel Nadace Partnerství
--------------------
Je to skutečně taková česká, je to taková malá česká Nobelova cena za životní prostředí. Tady jiná podobná cena, která by oceňovala jednotlivce za životní prostředí, tak vlastně není.

Bedřich MOLDAN, laureát Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Úloha zejména novinářů a televize na prvním místě ještě není teda úplně naplněna. Když se podíváme na programy, které televize například, které mají co dočinění s ekologií, tak je tam spousta věcí, které se týkají třeba ochrany přírody, což je fajn. Lidi se na zvířátka rádi dívají, ale upřímně řečeno, těch věcí, které jdou jaksi trošku víc do hloubky a které se snaží i těm lidem, té širší veřejnosti zprostředkovat prostě ty současné trendy, třeba, mám na mysli třeba tu změnu klimatu, kde prostě je spousta věcí, které by stálo za to opravdu se jim věnovat trošku do hloubky, tak ty pořád chybějí.

Tomáš RŮŽIČKA, ředitel Nadace Partnerství
--------------------
Nadace Partnerství už od roku 1991 podporuje různé projekty ochrany životního prostředí, ochrany přírody. My podporujeme jak neziskové organizace, tak obce, kromě toho, že dáváme granty zabývající se ochranou životního prostředí.

Bedřich MOLDAN, laureát Ceny Josefa Vavrouška
--------------------
Většina společnosti má ráda přírodu, chodí do přírody a bere ji jako běžnou součást svého života, takže myslím si, že je na nás, na těch, kdo se hlouběji o tu problematiku zabývají, abysme byli schopni lidem vysvětlit, o co jde a kde jsou, kde jsou ty problémy, kde je ten zakopaný pes.

ČT2
Nedej se

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme