Cabicar: Karel Schwarzenberg je příslibem demokratické a proevropské společnosti

7. 6. 2016

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg navštívil o víkendu Královéhradecký kraj. uctil památku Václava Havla na Hrádečku, zúčastnil se slavností v Janských lázních a diskutoval s lidmi v Hradci Králové na slavnostech Pivní rozjímání.

Sobotní odpoledne začal Karel Schwarzenberg společně s lídrem pro krajské volby a místopředsedou TOP 09 Leošem Hegerem v Janských Lázních, kde v rámci oslav 1010. výročí objevení léčivého pramene slavnostně zasadil javor. „Panství Vlčice jsme už v 18. století prodali, ale zajímavé je proč. Během velkého povstání v Čechách moji předkové vyslali své lidi, aby se podívali, co byl důvod těch nepokojů. A ti zjistili, že tady vládl opravdu neřád, že zdejší správce opravdu utlačoval sedláky a zároveň, že z Hluboké či z Českého Krumlova nejde statky řádně kontrolovat. Proto bylo rozhodnuto o jejich prodeji někomu, kdo na ně může přímo dohlížet. Tím jsme přišli o statek Vlčice. Nechtěli jsme, aby tady byl dál neřád,“ vysvětlil vazbu rodu Schwarzenbergů na Janské Lázně Karel Schwarzenberg při slavnostním odhalení původního hraničního mezníku ze 17. století v místním parku.

„Zasazení stromu v Janských Lázních u příležitosti 1010 let od objevení léčivých pramenů Karlem Schwarzenbergem chápu jako vzdání poctu rodu, který rozvoji Janských Lázní významně pomohl. A jelikož tento akt učinil Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09 a  přímý pokračovatel rodu Schwarzenbergů, chápu jej i jako příslib do budoucna. Příslib občanské, demokratické, tolerantní a proevropské společnosti,“ komentoval událost předseda krajské organizace TOP 09 Aleš Cabicar, který ho po celý den doprovázel.

Cesta pokračovala do nedalekého Hrádečku, kde Karel Schwarzenberg položil květinu k připomenutí památky Václava Havla. Celé odpoledne zakončil diskusí s návštěvníky akce Pivní rozjímání v Hradci Králové, které pořádal náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Romana Putnová
krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj