Bernardýn jde k zemi s velkými emocemi

30. 6. 2016

Ikona Špindlerova Mlýna, medvědínská restaurace Bernardýn, jde k zemi se značnými emocemi.

Vášně nebudí ani tak konec zprvu servisního objektu stavitelů lanovky a později vyhledávané vinárny, nýbrž způsob, jakým chce špindlerovský starosta Vladimír Staruch (nezávislý) naložit se skoro čtvrthektarovým městským pozemkem pod restaurací.
Starosta podle některých zastupitelů protěžuje provozovatele půjčovny sportovních potřeb v sousedství Bernardýna. Podnikateli plánuje Staruch pozemek pronajmout bez soutěže o komerčně výhodnou parcelu. Podnikatel na oplátku zbourá na vlastní náklady Bernardýna a svoji zrekonstruovanou půjčovnu.
Na místě po Bernardýnu hodlá postavit dva komerční objekty. Pozemek v jedné z nejlukrativnějších částí krkonošského města chce starosta pronajmout prvních patnáct let zdarma.
Dalších pětačtyřicet let pak vzhledem ke slušné komerční výtěžnosti parcely údajně pro město za nepříliš výhodných podmínek. „Město potřebuje uvolnit pozemek pod nynější půjčovnou. Nezbývá než se dohodnout s jejím současným nájemcem. Nebylo tak možné vypsat regulérní výběrové řízení,“ obhajuje Staruch zastupiteli kritizovaný záměr.
Ti minulý týden pronájem pozemku pod restaurací odmítli. „Město potřebuje řešit celou plochu v okolí Bernardýna, kde by měly vyrůst komerční objekty a klidová zóna. Společně s Bernardýnem proto musí zmizet další objekty. Jejich nájemci dostanou k dispozici prostor, kde si mohou postavit nové, abychom se vyhnuli možným soudním sporům. Jinak by nynější půjčovna nadále stála za směšný nájem na pozemku, který město potřebuje, což nejde bez účasti jejího nájemce,“ vysvětluje Staruch.
Zastupitelé přesto považují starostovu snahu za šitou na míru současnému nájemci půjčovny sportovních potřeb. „Smlouva předložená starostou se mi nelíbí. Podmínky pronájmu pozemku pod Bernardýnem je nutné velmi výrazně upravit,“ okomentoval návrh smlouvy špindlerovský zastupitel a náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš (TOP 09). Zastupitelé kauzu Bernardýn znovu otevřou na středečním mimořádném jednání špindlerovského zastupitelstva.
Zarazila nás rychlost, s jakou by se celá věc měla odehrát. Měla by se tomu věnovat větší pozornost a pečlivě zvážit a připravit studie, která zohlední připomínky a náměty podnikatelů a občanů Špindlerova Mlýna,“ míní bývalá členka kontrolní komise města Soňa Cejnarová.

Pozemek lukrativní části krkonošského města chce starosta pronajmout prvních patnáct let zdarma

Právo
Vladislav Prouza

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme