Bedřich Moldan v Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci

11. 10. 2012

Při svých cestách po senátním volebním obvodu č. 47 prof. Moldan navštívil společně s manželkou a náchodským radním Alešem Cabicarem Hospic Anežky České v Červeném Kostelci. Je to vůbec první hospic zřízený v České republice od pádu komunismu. Jeho posláním je poskytovat komplexní péči těžce nemocným lidem.

Nabízíme možnost důstojného prožití závěru života lidem, o které se nemohou dostatečně postarat jejich blízcí nebo standardní zdravotnická zařízení. Zaměřujeme se na paliativní péči pro klienty, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v terminálním stádiu. Zmírňujeme následky nemoci, bolest a další duševní strádání" říká ředitel zařízení Ing. Mgr. Miroslav Wajsar. „Máme mnoho návštěv z nově vznikajících zařízení, které si do Červeného Kostelce jezdí pro inspiraci" doplňuje. Bezbariérový objekt v symbolickém tvaru lodi nabízí zimní zahradu, kapli i čajovnu.

"Člověk se od ostatních živočichů odlišuje především tím, že se stará o své seniory, poskytuje jim poslední rozloučení po zakončení životní pouti a já neblaze vnímám trend moderní doby, nestarat se o své předky a zemřelé“ podotkl prof. Moldan a dodává: „taková zařízení jako hospic Anežky České jsou nesmírně důležitá pro zachování duchovní kontinuity, vyrovnání se se smrtí a důstojné rozloučení se svými blízkými. Komfort a vstřícnost personálu, který zde příbuzní a blízcí naleznou, jsou inspirativní a jsem velice rád, že hospicovému hnutí se u nás tak daří."

Náchodský radní a kandidát do krajského zastupitelstva Aleš Cabicar dodává: "Zde dostává rozměr lidskosti a humanity ten nejširší možný rámec. Personál hospicu včetně jeho vedení si právem zaslouží úctu a obdiv. Je pro nás proto samozřejmé, že Hospic společně s prof. Moldanem podporujeme finančně i věcně."

Martin Balcar
místopředseda RV TOP 09 Náchodsko
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme