Aby léky nechyběly, pomůže omezení exportu i výroba v lékárně

28. 7. 2016

V Česku aktuálně chybí přes 400 léků, část z nich se přitom nedá nijak nahradit. Příčin je celá řada: buďto farmaceutickým firmám chybějí suroviny, nebo se jim už nevyplatí léčivo produkovat. V dalších případech pak distributoři přeprodávají lék určený pro české pacienty do zahraničí. Takzvané reexporty by měl omezit zákon o léčivech. Podle asociace farmaceutických firem by ale pomohla i větší podpora vstupu levnějších variant léků na trh.

Třeba kapky Ophtalmoseptonex na méně závažné záněty oka se nedají sehnat. Dají se ale nahradit, místo nich lékárny vydávají borovou vodu nebo mastičky. Na rozdíl od jiných léčiv - v minulosti takto chyběla třeba antibiotická mast, vitamín D nebo i některé léky na rakovinu.

Jejich dostupnost by měl od příštího roku hlídat stát. „Chceme vytvořit určitou skupinu léků, které předem určíme jako nenahraditelné, a budeme sledovat jejich množství,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění Tom Philipp. „Jakmile bude hrozit nedostatek, ministerstvo dá daný lék do seznamu léků, které nesmějí být vyváženy,“ doplnil předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO).

Za porušení zákazu by podle aktuální verze novely hrozila 20 milionová pokuta. „Takové částky budí hrůzu, ale firmy, které operují v této sféře, mají obrovské obraty. Tomu je potřeba přizpůsobit sankce, vysvětlil bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Řešení výpadků, které nezaviní vývoz, už je složitější. Někdy firma výrobu úplně ukončí, protože se jí nevyplatí. Jindy třeba chybí ingredience. Já jsem opakovaně v minulosti jako nemocniční manažer řešil v Hradci Králové, že ve východních Čechách není hadí sérum, protože to hadí sérum se vyrábí jednou za rok, musí se naplánovat a v tom mezidobí není, uvedl Heger. Řešením může být dovoz léků z ciziny

Někdy tak nezbývá než sehnat stejný nebo podobný lék v cizině. „Může to být například individuální dovoz, může to být režim dovozu neregistrovaného léčivého přípravku,“ upřesnil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Podle Asociace farmaceutických firem by prevencí mohla být větší podpora kopií klasických léčiv a biologických léků. To podle ní pomůže i zabránit vývozu do zahraničí.

V některých případech jde chybějící medikament připravit přímo v lékárnách. I ty už mají k dispozici řadu ingrediencí a moderních přístrojů. Připravit můžou i léky na předpis. Lékárník by se ideálně měl obrátit na specialistu, který recept vydal a domluvit se s ním, zda je náhrada možná.

Novela zákona o léčivech půjde v září ve sněmovně do druhého čtení, platit by mohla od příštího roku.

ČT24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme