Volby do Evropského parlamentu 2014

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí získaly ve volbách do Evropského parlamentu 15,95 % voličských hlasů. Do EP tak půjdou čtyři jejich kandidáti – Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer, Jaromír Štětina a Stanislav Polčák.

„Celá naše strana a kandidáti mají jasný proevropský postoj, chceme být váženou zemí Evropské unie. Už teď je nutné říci, že všichni byli báječní. Chtěl bych ale také poděkovat všem, kteří vyslechli naši výzvu a přesvědčili své rodiny, přátele a známé, aby přišli k volbám,“ řekl Karel Schwarzenberg ještě před vyhlášením výsledků.

Své poděkování připojil po jedenácté hodině v noci znovu také lídr kandidátky TOP 09 a Starostů Luděk Niedermayer: „Jsem zaskočen. Děkuji za projevenou důvěru, voličům a všem, kteří v této kampani pomáhali,“ řekl Niedermayer novinářům v Michnově paláci, kde spolu s dalšími kandidáty čekal na výsledky voleb.

S mírným překvapením na tiskové konferenci promluvil také Jiří Pospíšil, který získal vůbec nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů napříč politickými stranami. „Omlouvám se, jsem opravdu dojatý. Výsledek je pro mě velký závazek. Velmi si vážím toho, že voliči pochopili důvody mého odchodu z ODS. Děkuji jim za tuto podporu,“ řekl Pospíšil s tím, že je připraven i nadále pracovat.

Představitelé TOP 09 už odpoledne komentovali také účast ve volbách do Evropského parlamentu, která byla velmi nízká - v Česku odvolilo jen 18,2 % lidí. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že kdyby v EU vše prospívalo, účast ve volbách by zřejmě byla větší. Zároveň ale upozornil, že ne všechny strany si daly před volbami záležet, aby voličům význam EU i samotných voleb přiblížily.

„Vedle srdečného díky všem voličům bych za celé vedení strany rád poděkoval všem kandidátům za jejich týmového ducha, kterého projevili. Na naší kandidátce nebyl nikdo dopočtu, šlo o vážené a významné autority,“ uzavřel první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 zastává názor, že Česká republika je nedělitelnou součástí Evropské unie. My jsme Evropa, měníme ji a ona nás. Jsme součástí Evropské rodiny a spolu se svými partnery se chceme podílet na řešení aktuálních společných výzev.

Zásadní témata, ve kterých chce TOP 09 hájit zájmy českých občanů, jsou:

• Společný bezpečný finanční trh a ochrana vkladů
  • Přehledná a jednoduchá evropská legislativa
  • Ochrana životního prostředí
  • Ochrana lidských práv

Program do evropských voleb naleznete zde.

Kandidáti

1. RNDr. Luděk Niedermayer, bývalý dlouholetý viceguvernér ČNB, mezinárodně uznávaná autorita v oblasti ekonomie a kapitálových trhů
  2. JUDr. Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti ČR, předseda rady ministrů spravedlnosti EU, děkan právnické fakulty
  3. JUDr. Stanislav Polčák, bývalý předseda Ústavně-právního výboru, poslanec a renomovaný advokát
  4. prof. Dr. Ing. Bořivoj ŠarapatkaCSc., mezinárodně uznávaná autorita v oblasti ochrany životního prostředí, člen Mezinárodní federace věd o půdě a člen Mezinárodní asociace pro krajinnou ekologii
  5. Ing. Jaromír Štětina, dokumentarista, neúnavný bojovník za lidská práva, senátor

Celou kandidátku naleznete zde.

Jak volit do Evropského parlamentu?

Kdy, kde a jak se volí do EP? Jak postupovat, když budete v době voleb mimo své bydliště nebo v zahraničí, a další rady se dovíte zde.

V Mariánských Lázních, Chebu a v Karlových Varech se na Evropu NEkašle!

19. 5. 2014
Volby do Evropského parlamentu se konají již za několik dní. Většina lidí tento typ voleb podceňuje a neuvědomuje si, že MY jsme Evropa, kterou měníme a která pak mění nás. Právě proto vyšly...
Číst více

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 KARLOVARSKÝ KRAJ