Zdravotní sestry to nevzdaly, dál bojují za vyšší platy

24. 4. 2017

Boj za důstojné platy vedou už několik týdnů a rozhodly se, že ho nevzdají. Tak urputný boj středního zdravotnického personálu o lepší pracovní podmínky se za roky, co Karlovarská krajská nemocnice existuje, ještě neodehrál.

Podle Miroslavy Korseltové, vrchní sestry chebské interny, která střední a nižší zdravotnický personál zastupuje, by měly platy vzrůst zhruba o pět tisíc korun. „K určitému navýšení už došlo, ale je to tak třetina z požadovaného," uvedla.

Mezi protestující sestry přišla před budovu krajského úřadu hejtmanka Jana Vildumetzová. Uvedla, že současné vedení kraje se snaží problém vyřešit, kromě jiného tím, že posílilo základní jmění krajské nemocnice o 10 milionů korun. Na platy zdravotníků by pak mělo jít dalších si 10 milionů korun z přebytku loňského hospodaření kraje. Kromě jiného konstatovala, že současné vedení kraje je první, které se snaží situaci řešit. Poznamenala, že komunikuje i s předsedkyní odborového svazu zdravotnictví a chce také jasnou odpověď od ministerstva zdravotnictví, zda avizovaný desetiprocentní nárůst platů je i pro krajské nemocnice.

Krajští zastupitelé se shodli na tom, že zdravotnictví v Karlovarském kraji je výrazně podfinancované a je třeba jej na celostátní úrovni řešit tvrdými a nekompromisními jednáními, ale rozcházeli se v tom, o kolik navýšit základní kapitál Karlovarské krajské nemocnice (KKN) peněžitým vkladem. Ostrou debatu jako první rozpoutal krajský zastupitel a senátor Jan Horník (STAN), který navrhl do KKN poslat místo deseti čtyřicet milionů korun. K němu se například přidala i krajská zastupitelka Eva Valjentová (KSČM). „Je třeba ven vyslat signál. Jenom tak se personální situace ve středním zdravotnickém personálu v nemocnici změní a získáme nové sestry, které budou mít adekvátní plat. Je to impuls, že i u nás dosáhnou na platy, které mají v jiných krajích," zdůraznila zastupitelka Valjentová. Podle zdravotních sester zažívá KKN krizi, která se prohlubuje. A to především v Chebu, kde je uzavřeno oddělení ORL s patnácti lůžky. „Lidé jsou vyčerpaní, přetížení a my akutně potřebujeme nové zaměstnance. I od posledního zvýšení mezd činí rozdíl oproti jiným zdravotnickým zařízením čtyři tisíce. Účinné změny nepřicházejí a vše má své meze," varovala zastupitele před možným kolapsem nemocniční péče Miroslava Korzeltová.

Staniční sestra z chirurgického oddělení karlovarské nemocnice zase poukázala na to, že se odkládají operace, protože chybějí lůžka intenzivní péče. Krajští zastupitelé ale nakonec schválili, že základní kapitál nemocnice navýší o deset milionů a tyto peníze půjdou na platy nelékařského personálu. To přislíbil jak Jan Bureš (ODS), náměstek pro zdravotnictví, tak hejtmanka Vildumetzová. A sestry ujistila, že vyvine veškeré možné úsilí, aby se situace ve zdravotnictví v kraji zlepšila.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme