Za plentou bude v kraji nával. O volby je nebývalý zájem

25. 10. 2013

Do 50 volebních okrsků začnou dnes v Karlových Varech chodit voliči. Sedm stovek obyvatel chce volit mimo své bydliště. Je to o třetinu více než při minulých parlamentních a prezidentských volbách.

KARLOVY VARY Vypadá to, že obyvatelé krajského města chtějí u volebních uren podpořit svá želízka. O volby, v nichž se rozhodne, jestli bude náš region v parlamentu reprezentovat Jan Bureš, Roman Maleček, Josef Novotný, Pavel Hojda či další krajští lídři, byl totiž ještě před otevřením volebních okrsků relativně velký zájem.
„Vydali jsme celkem 706 voličských průkazů. Je to více než při prezidentských volbách a posledních parlamentních volbách. Průkazy v roce 2010 chtělo kolem pěti set lidí, kteří nemohli z nejrůznějších důvodů jít k volebním urnám ve svém bydlišti. Nyní jich je o třetinu více,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Kopál, který zasedá v jedné z padesáti okrskových komisí.
S jejich obsazením mívá magistrát problémy. Stávalo se totiž, že se na poslední chvíli sháněli i náhradníci. „Letos potíže nejsou, protože si strany ochotně nadelegovaly více členů, než je jich v komisích třeba,“ konstatoval mluvčí Kopál. Vše nasvědčuje tomu, že lidé nastávající volby berou vážně. Na MF DNES se například obrátili občané, kteří do svých schránek nedostali, na rozdíl od ostatních sousedů, hlasovací lístky. „Ty poslední musely dojít adresátům během čtvrtka. Není si ale třeba zoufat a být nervózní, lístky zájemci dostanou ve volební místnosti,“ upozornili pracovníci magistrátu. Podobná situace s voličskými průkazy je i na dalších místech západních Čech. Lidé nechtějí přijít o prodloužený víkend, a tak se na něj vydají s voličským průkazem v kapse. „Už teď můžeme říci, že v těchto volbách je o ně v Plzni historicky největší zájem,“ uvedl Roman Matoušek z plzeňského magistrátu. Jeho pracovníci zatím vydali tisícovku průkazů.
Karlovarský opoziční zastupitel a aktivista Jiří Kotek původně počítal, že občané Karlových Varů půjdou v pátek a v sobotu k urnám i při místním referendu o naprostém zákazu hazardu. Hlasování o další existenci výherních automatů ale nebude. Na petičních listinách, které lidé začali podepisovat začátkem září, totiž nejsou potřebné čtyři tisícovky autogramů. „Referendum budeme mít při květnových volbách do Evropského parlamentu. Zatím máme necelých tisíc hlasů, další přibývají,“ oznámil Jiří Kotek.
Zatímco podle zpráv z magistrátu to vypadá, že se lidé k volebním urnám jenom pohrnou, mluvčí karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký má úplně jiné informace. „Zájem o volby je nízký. V Karlových Varech leží v nemocnici 252 pacientů. Volební průkaz si vyřídilo deset z nich a jeden službu konající lékař.“ Mluvčí dodal, že v Chebu, kde je hospitalizováno 226 lidí, nebude volit nikdo. Volební průkaz měl jeden pacient, který je už ale doma.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme