Voliči vyměnili odpovědné hospodaření za odpadky

13. 10. 2014

Volby jsou za námi a TOP 09 nemá moc důvodů k jásotu, přesto se sluší poděkovat všem, kteří nás podpořili svým hlasem nebo svou pomocí v předvolebním klání.

Analýzy proč se TOP09 po čtyřech letech nedostala do zastupitelstva, přičemž koaliční partner, s kterým jsme politiku po čtyři roky tvořili, byl voliči oceněn nárůstem 4 % hlasů, budeme jistě dělat, ale na věci to již nic nezmění. Chybělo nám 42 voličů, kteří by hodili svůj volební lístek pro TOP 09. Ve stejné pozici se ocitli i naši kolegové ze STAN, kteří odvedli stejný kus práce jako ostatní koaliční partneři a přesto rovněž nedostali dostatečnou podporu.

Vítězná KOA má nezáviděníhodnou situaci, kterou bude muset řešit. Přišla o dva spolehlivé partnery a pokud bude chtít zachránit alespoň část toho, co se podařilo za poslední čtyři roky vybudovat, bude to určitě za cenu silných kompromisů.

Rýsuje se však jeden velmi černý scénář, který by mohl Karlovy Vary vrátit o čtyři roky zpět. Babišovo ANO spolupracuje na vládní úrovni s ČSSD a ta zase na krajské úrovni s KSČM. Karlovaráci se v předvolební kampani neštítili ničeho a budou ochotni se spojit s kýmkoliv, hlavně když se dostanou k moci. Je zde reálná obava ze sestavení levo-populistické vlády, od které lze očekávat cokoliv. V prvé řadě dojde k navýšení dotace pro HC Energii, která dluží KV Areně 5 mil. Kč a město z již tak napjatého rozpočtu uhradí své společnosti dluh za HC Energii. Kdo financoval masivní kampaň Karlovaráků se můžeme jen domnívat, kdo vlastní HC Energii víme. Dá se očekávat stažení všech žalob, které jsou v běhu a měly napravit některá zvěrstva z dob minulých. Bude se realizovat populistický program v hodnotě cca 100 mil. ročně z peněz, které městský rozpočet nemá a na který si město bude muset půjčit. Naši předchůdci nám postavili KV Arenu, na kterou si půjčili 600 mil. Tento dluh budeme splácet až do roku 2023 (více jak dvě volební období). Tato sranda stojí 86 mil. ročně. Spolu s hrozící pokutou 300 mil. za nedodržení dotačních podmínek (kostlivec ve skříni bývalé koalice ČSSD a ODS), jde o sumy, které v ročním příjmu městského rozpočtu (cca 850 mil.), budou těžko hledatelné. V předvolební rétorice zmíněných subjektů bylo slyšet volání po podpoře místních firem. Jelikož zákon neumožňuje jakoukoliv regionální podporu firem ve výběrových řízeních, lze tento požadavek snadno přeložit jako zrušení výběrových řízení pro zakázky mimo působnost zákona (stavební zakázky do 6 mil. a zakázky na služby do 3 mil.) a jejich zadávání tzv. z ruky. To, že se k takto zadaným zakázkám nedostanou všechny regionální firmy je nasnadě, to zde již bylo. Zda jde o černý scénář a malování čertů na zeď ukáže až čas. Můžeme jen doufat, že k tomu nedojde. V opačném případě budeme mít svoz odpadu zadarmo, nebudeme platit poplatky ze psů, bude nám snížena daň z nemovitosti, budeme jezdit nejlevnější městskou dopravou v republice, extraligovému hokeji se bude dařit (alespoň finančně), ale že to v konečném důsledku nebude zadarmo, je zřejmé a že to někdo v budoucnu bude muset zaplatit, je zřejmé rovněž.

Radek Novotný, člen výboru MO Karlovy Vary
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme