Schaller: Práce na silnici do Saska zahájí v březnu

27. 1. 2017

Práce na obnově historického silničního spojení mezi Plesnou na Chebsku a saskými lázněmi Bad Brambach zahájí v březnu a potrvají do října příštího roku. 

Podaří-li se v budoucnu dotáhnout do konce realizaci navazujícího projektu – silničního spojení z Bad Brambachu přes Horní Paseky do Aše – stane se ašský výběžek díky tomu dopravně mnohem dostupnější než dosud. Nové silniční spojení přivítají hlavně záchranáři, ale i obyvatelé příhraničí dojíždějící za prací do Německa.

Práce na zhruba osm set metrů dlouhém úseku mají podle starosty Plesné Petra Schallera (nez.) zahájit v březnu a skončit v říjnu příštího roku.

Na druhé straně hranice budou práce na přeshraničním silničním spojení rovněž probíhat, ale zřejmě s asi ročním zpožděním. „Měli tam problémy s výkupy některých pozemků, takže tam to zprovozní asi až v roce 2019,“ vysvětlil Schaller. Obnovovaná silniční komunikace tam má navazovat před Bad Brambachem na hlavní silnici B92 vedoucí do Plavna. Financování většiny nákladů je zajištěno z evropských peněz, které rozděluje program přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Saskem. Na německé straně mají náklady dosáhnout řádově stovek miliónů korun.

V současné době vede po cestě mezi obcí Plesná a saskými lázněmi Bad Brambach turistická stezka, kterou mohou využívat i jednostopá vozidla. Historicky tudy ale vedla silniční komunikace, která byla po II. světové válce zrušena.

Souběžně s projektem Karlovarského kraje a jeho silničářů bude realizovat svůj navazující projekt obec Plesná. Ta původně podle projektu předpokládala, že k tomu bude potřebovat 38 miliónů korun, ale i tam se podařilo v tendru ušetřit. „Máme dokončené výběrové řízení, z kterého vzešla cena 27 miliónů korun,“ uvedl Schaller. „Naše část projektu zahrnuje výstavbu parkovacích míst, rekonstrukci nábřežních zdí, výměnu veřejného osvětlení, obnovu chodníků a další úpravy náměstí,“ uvedl Schaller

výňatek ze zdroje: Právo, 27.1.2017, Severozápadní Čechy, Strana 10

Štítky
Osobnosti: Petr Schaller
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme