Loket ve filmu. Jako švýcarské městečko Aurau

22. 8. 2016

Kam míří filmaři vytvářet svá díla nejčastěji po Praze? Oficiální statistiku k dispozici nemáme, ale na přední pozici bude v Česku určitě Karlovarský kraj. Vzniká tady jeden film za druhým, a to už hezkou řádku let.

Teď sem dokonce zamíří i oscarový režisér Ron Howard. A od začátku srpna už začalo na Karlovarsku a v dalších lokacích v Česku natáčení prvního celovečerního filmu čerstvého absolventa FAMU Josefa Tuky s názvem Absence blízkosti.

Životopisný příběh o Albertu Einsteinovi bude točit Ron Howard počátkem září v Lokti. Tamní náměstí obsadí filmaři na dva dny. Howard už Loket osobně navštívil, aby si vybral z několika doporučených lokací. Při výběru místa produkce spolupracovala s krajskou filmovou kanceláří.

Filmová produkce prostřednictvím firmy, která vybírá lokace, oslovila Karlovarský kraj, který letos obdržel ocenění Film Friendly za nejvstřícnější přístup k filmařům, zda by nevytipoval místa pro natáčení snímku Génius o Albertu Einsteinovi. Z doporučených lokalit si Ron Howard vybral Loket a klášter v Teplé, respektive jeho historickou knihovnu. V úvodním filmu k seriálu by se také mělo objevit několik záběrů z Karlových Varů," uvedl náměstek hejtmana a loketský místostarosta Petr Zahradníček (TOP 09).

Filmový režisér Ron Howard, který má na svém kontě například snímky Apollo 13, Šifra mistra Leonarda nebo Andělé a démoni, se do Lokte se svým štábem přestěhuje o prvním zářijovém víkendu. „Loket bude hrát ve filmu švýcarské městečko Aurau, kde Einstein vyrůstal," dodal Zahradníček.

Město v nedávné historii posloužilo filmařům k natáčení například při bondovce Casino Royale, vloni se tu natáčela reklama na prací prostředek a letos na čokoládu nebo nový automobil.

Podle Petra Židlického z oddělení cestovního ruchu krajského úřadu, které má na starosti také činnost Filmové kanceláře Karlovarského kraje, se zájem filmařů o natáčení v našem regionu výrazně zvýšil a zajišťování servisu pro filmové i dokumentaristické štáby je stále častější. „Od začátku srpna probíhá na Karlovarsku natáčení dalšího snímku, prvního celovečerního filmu nedávného absolventa FAMU Josefa Tuky s názvem Absence blízkosti. Aktuálně v kraji probíhá také lokační scouting zástupce významné indické produkční společnosti a v rámci návštěvy České republiky zavítají do regionu také představitelé čínské produkce," dodal Židlický.

Každé zviditelnění regionu, ať už jde o film, reklamní spot nebo dokument, je pro kraj nebo jeho konkrétní lokality reklamou. Obzvláště v souvislosti s tím, že naše krajské město je každoročně hostitelem filmařů z celého světa," uzavřel Zahradníček.

Karlovarsko si kromě dalších lokalit vybral pro natáčení svého celovečerního filmového debutu nedávný absolvent FAMU Josef Tuka. Do hlavní role v křehkém psychologickém dramatu o mladé matce, která hledá cestu ke své novorozené dceři, obsadil Janu Plodkovou. V dalších rolích se objeví Anna Cónová, Luboš Veselý, Pavla Beretová a Marek Němec. Komorní psychologický příběh vzniká v nízkonákladových podmínkách z touhy tvůrců vyjádřit se prostřednictvím filmového média. Absence blízkosti je zároveň prvním celovečerním projektem produkční společnosti Cinema Belongs To Us, kterou založila Asmara Beraky. Očekávaná premiéra snímku je v létě 2017.

Ústředním tématem filmu je odcizení, které je příznačné nejen pro vztah mezi Hedvikou a jejím dítětem, ale i pro vztah Hedviky a její matky (Anna Cónová), která nemůže vystát, že dcera se snaží najít pomoc prostřednictvím otcova odkazu. Téma odráží i jedna z hlavních lokací filmu sídlo Hedvičiny matky, moderní rodinná novostavba na lesní samotě, postavená a vybavená ve strohém, minimalistickém stylu. „Při hledání domu jsme měli štěstí," říká Josef Tuka.

Nalezli jsme ho prostřednictvím architektonického studia OKA Design pana architekta Ondřeje Kamenického.

Už když jsme sem s kameramanem Janem Cabalkou přišli poprvé, věděli jsme, že musíme točit tady. Dům je postaven v minimalistickém duchu a zároveň ho jeho majitelé udržují v nezabydleném duchu takto by měl z vizuální stránky vypadat i náš film. Pracujeme se cinemascopickými záběry, které v architektonickém duchu záměrně nezabydlujeme," dodal režisér. Celý příběh se odehrává na Karlovarsku. „Je to seismicky nejaktivnější oblast v ČR. Zejména mezi Karlovými Vary a Sokolovem se často odehrávají drobné zemětřesné roje, které se například projevují tajuplným duněním vycházejícím z nitra Země… Tyto motivy používáme k umocnění psychologického napětí," vysvětluje režisér.

Josef Tuka vystudoval rozhlasovou a TV scenáristiku a dramaturgii na JAMU v Brně, poté hranou režii u Věry Chytilové na pražské FAMU. Upozornil na sebe studentskými filmy Saharské písky a Malý okruh pozornosti, které získaly řadu ocenění na mezinárodních festivalech (Cinemaiubit 2010 nebo River Film Festival 2012). Do projektu České televize Čapkovy kapsy natočil povídku podle adaptace manželů Šaškových Případy pana Janíka. V roce 2013 získal jeho scénář Šampaňské s modrou stuhou ocenění v soutěži Filmové nadace RWE & Barrandov Studio.

zdroj: 21.8.2016, denik.cz, str. 00 Film

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme