Kulhánek: Vlastníkem Císařských lázní by měl zůstat kraj

19. 1. 2017

Oprava Císařských lázní je tvrdý oříšek snad pro každého hejtmana či karlovarského primátora.

Zatím ani jeden z nich nedokázal s opravou lázní začít, natož ji dokončit. Budova tedy stále chátrá, protože připravovaná rekonstrukce ve spolupráci kraje s Karlovými Vary znovu dostává trhliny. Kraj totiž vystoupil ze sdružení právnických osob, které obě strany kvůli opravě budovy uzavřely.

„Toto sdružení tak zaniklo a nyní jde o to, zda právním nástupcem bude kraj, nebo město,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA). A dodal, že o Císařských lázních budou diskutovat zastupitelé už 24. ledna. „V hlasování se vyjádří, zda souhlasí s tím, aby kraj pokračoval jako koordinátor celého projektu, nebo zda by to mělo být město,“ vysvětlil primátor Kulhánek. Na zastupitelstvu půjde i o to, zda si město Císařské lázně vezme zpět do svého majetku, protože ty nyní patří kraji. Primátor sám by znovu podpořil původní variantu, tedy aby vlastníkem objektu zůstal kraj. Město by pak dodrželo své závazky a z rozpočtu na opravu průběžně uvolnilo 100 milionů. Původní dohoda mezi oběma partnery by tak zůstala dodržena.

Stejného názoru je i náměstek Jiří Klsák (KOA). Primátor míní, že kraj by od ministerstva mohl zajistit ještě vyšší příspěvek. Nyní se zavázalo přispět 100 milionů korun. Kraj by měl do opravy vložit dvě stě milionů, které ale nyní z rozpočtu vyřadil. Primátor ovšem dodal, že byl hejtmankou Vildumetzovou (ANO) ujištěn, že by peníze mohl kraj zajistit rozpočtovým opatřením.

Ačkoliv karlovarští náměstci Michal Riško (ČSSD) i Čestmír Bruštík (nez.) naznačili, že spíše počítají s tím, že se oprava lázní znovu odsune, primátor je přesvědčen o tom, že skutečně začne. 

zdroj: 14.1.2017, Chebský deník, str. 03, Region

Štítky
Osobnosti: Petr Kulhánek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme