Kulhánek: Chceme opravit karlovarskou hrázděnku u Divadla Husovka

23. 1. 2017

Karlovarská radnice chce nechat opravit hrázděnku u Divadla Husovka. Nechala si proto zpracovat její stavebně historický a stavebně technický průzkum. Hrázděnka se nachází v historické části města a ještě navíc v památkové zóně.

„Na průzkumy jsme získali od kraje dotaci 60 tisíc korun,“ uvedl primátor Petr Kulhánek. Hrázděnka patří městu a to v současné době některé tamní prostory pronajímá. Jsou tam ateliéry, půda slouží jako sklad. „Zatím nemáme úplně jasno, k čemu by se dal objekt využít do budoucna. Tuto věc jsme zatím neřešili,“ uvedl Petr Kulhánek.

Náklady na projekt zatím i s krajskou dotací činily bezmála 157 tisíc korun. Podle průzkumu byla hrázděnka vystavěna roku 1900 jako nástavba dřívějšího skleníku Schmollova zahradnictví. Pocházel z roku 1854 a sloužil jako sklad věhlasné růžové zahrady. Podle primátorova náměstka pro kulturu Jiřího Klsáka je podobných staveb víc.

„Například další dům nedaleko Husovky je také hrázděnka. Pak třeba objekt na Lučním vrchu, který se v současnosti opravuje. Je hned pod sídlem muzea a Belvederem, který je rovněž původní hrázděnkou z konce 18. století. Hotel Petr také, ale ten je opravený,“ vyjmenoval.

Podle primátorova náměstka pro investice by hrázděnka mohla posloužit i Správě přírodních léčivých zdrojů a kolonád. 

zdroj: Mladá fronta DNES, str. 15, Kraj Karlovarský

Štítky
Osobnosti: Petr Kulhánek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme