Kraji chybí mladí strojaři, naděje na změnu je malá

29. 11. 2013

Absolventi středních škol často nemají zájem pracovat, kromě technických jim chybí i základní znalosti. To zaznělo při debatě mezi školami a zástupci firem.

CHEB Proč mají strojírenské firmy v Karlovarském kraji nedostatek mladých pracovníků v technických oborech? Problému se včera snažili přijít na kloub zástupci firem, středních škol, krajského úřadu i úřadu práce u kulatého stolu, který uspořádala Okresní hospodářská komora Cheb.
„Firmám chybí kvalifikované pracovní síly, značná část studentů technických škol opouští svůj obor. Systém je nemocný,“ řekl ředitel Okresní hospodářské komory Stanislav Kříž.
Problém vidí lidé z praxe i v tom, že absolventi středních škol často nemají zájem pracovat, kromě technických jim chybí i základní znalosti, potíže mají i s jazyky. „Kolik je na středních školách maturantů, kteří jsou schopni zarezervovat hotel v Německu? A kolik z nich obvolá víc hotelů, sestaví excelovou tabulku a vyfiltruje ceny? To jsou dovednosti, které bych od absolventa čekal. A nezáleží na oboru,“ nastínil Jan Patočka z chebské firmy HF-Czechforge.
„Školství je regulérní byznys, proto máme v kraji čtyři školy, které nabízejí stejné obory,“ podotkl Martin Zährl z hazlovského Abdosu. „Nechceme, aby střední školy vychovávaly specialisty. Dejte jim obecné předpoklady, které jsou uplatnitelné všude,“ apeloval na zástupce středních škol Zährl.

Nízký zájem o strojírenské profese potvrdil Petr Baumann ze Střední odborné školy a učiliště v Nejdku. „Ve druhém ročníku máme jen 11 nástrojařů, ve třetím 13,“ posteskl si Baumann, podle nějž na školách citelně chybí odborníci.
Stanislav Jambor z krajského úřadu informoval o možnostech stipendií ve vybraných oborech nebo o chystaném projektu na modernizaci strojů a zařízení v dílnách. Na přetřes přišly i plány Karlovarského kraje na rušení některých středních škol a omezení počtu studentů na gymnáziích. Podle Jambora by měl být podíl gymnazistů pět až deset procent. „V kraji je to ale přes 12 procent,“ zdůraznil Jambor.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme