Kdo doplní kasu? V Mariánkách vsadí na průmysl a výzkum

3. 2. 2012

Mariánské lázně - Klesajícím příjmům do městské pokladny a snižujícímu se počtu obyvatel chce mariánskolázeňská radnice čelit nabídkou pozemků v průmyslových zónách. Přednost bude mít lehký průmysl a výzkum. „Jde o to, přilákat do města perspektivní firmy, které by vytvořily nová pracovní místa a městu přinesly daňové příjmy, a tím snížit jednostrannou závislost na lázeňství a cestovním ruchu, který město a všechny obyvatele už neuživí,“ uvedl starosta Zdeněk Král. „V minulosti tu bylo několik velkých zaměstnavatelů - lázně, zotavovny ROH, Uranové doly a armáda. Poslední tři odpadly a je to znát. Příjmy města klesají a počet obyvatel rovněž, musíme s tím něco dělat,“ připustil starosta Král.

První průmyslová zóna vznikne podle starosty Krále v lokalitě Pod kabelárnou v Hamrníkách, další je připravená na území bývalé pily u nádraží. Část plochy již užívá městský Technický a dopravní servis, zbytek chce město Mariánské Lázně po zaměření nabídnut případným investorům k dlouhodobému pronájmu.

„Samozřejmě, že rozhodujícím kritériem pro průmyslovou činnost ve městě a okolí je ochrana životního prostředí. Přípustné jsou pouze provozy, které neohrožují lázeňské místo, odpadem, zplodinami, nebo nadměrnou dopravou,“ zdůraznil Zdeněk Král.

Mariánské Lázně tak reagují na nedotažený záměr sousední obce Velká Hleďsebe, kde měl na území bývalých kasáren v Klimentově vyrůst průmyslový a vědeckotechnický park.

V polovině loňského roku ale velkorysý projekt za 300 milionů korun vedení hleďsebské radnice vzdalo. Přestože obecní společnost Klimentovská získala příslib téměř 300 milionové dotace. „Jednali jsme s Karlovarským krajem, aby do projektu vstoupil s námi. Obec totiž nemá dost peněz, aby zajistila provozní náklady 10 až 15 milionů korun ročně,“ řekl starosta Hleďsebe Vítězslav Padevět.

„Příjmy města klesají a počet obyvatel rovněž, musíme s tím něco dělat.“ Zdeněk Král starosta M. Lázní

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme