Grulich: Do Jáchymova se sjedou odborníci z celého světa

15. 1. 2016

Pět set let. To už je pořádně dlouhý život. A přesně takový má za sebou právě letos krušnohorské město Jáchymov. Město s bohatou historií, významnými lázněmi a proslulým i čilým turistickým ruchem.

Založen byl Jáchymov v roce 1516, a proto je letošní rok časem, kdy vypuknou ve městě velké oslavy. „Celé oslavy proběhnou pod záštitou prvního místopředsedy Senátu České republiky Přemysla Sobotky a vyvrcholí během víkendu od 19. do 21. srpna. Ten byl zvolen s ohledem na svátek svatého Jáchyma, jenž dříve připadal na 16. srpna," informuje zastupitel a člen komise pro přípravu oslav Petr Fiala. V polovině srpna čeká město průvod městem, do kterého vyrazí občané i představitelé radnice či členové hornických spolků. Završen bude promítáním na budovu radnice. V souvislosti s pěti sty lety vyjdou o lázeňském a hornickém městě tři publikace. O místní architektuře, o minerálech a souhrnná brožura pro veřejnost.

Oslavy odstartovaly již s prvním dnem tohoto roku. „Sešli jsme se ve špitálním kostele, kde jsme slavnostně zakrojili dort a představili logo a nové upomínkové předměty města," uvedl starosta Jáchymova Bronislav Grulich.

Jáchymov v roce oslav čekají i takové významné události, jako je mezinárodní mineralogická konference. „Sjedou se k nám odborníci z celého světa. A v souvislosti s konferencí proběhne také série přednášek pro veřejnost. Letošní rok je navíc i stodesátým výročím založení jáchymovských lázní," dodal starosta.

zdroj: 12.1.2016  karlovarsky.denik.cz  str. 00  Moje Karlovarsko

Štítky
Osobnosti: Bronislav Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme