Do mrtvol se nekope, prohlásil Zeman na Schwarzenbergovu adresu

14. 1. 2014

Prezident Miloš Zeman na třídenní návštěvě Karlovarského kraje prohlásil, že kraj by si zasloužil vládního zmocněnce, podobně jako ho má Ostravsko. Rozruch pak vyvolal svým rýpnutím do bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jehož označil za politickou mrtvolu.

Zeman totiž v Karlových Varech kritizoval vízovou povinnost, kterou mají občané bývalého Sovětského svazu, hojně využívající tamější lázeňské služby.

"Já nechci teď kritizovat bývalého ministra zahraničí, protože do mrtvol se nekope, ale na druhé straně jsem s potěšením vzal na vědomí, že současný ministr zahraničí Jan Kohout připravuje systém takzvaných multivíz," řekl prezident. Exministrem zahraničí byl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, který vede se Zemanem řadu ostrých sporů, jež se datují od loňského prezidentského klání.

Prezident Miloš Zeman navštívil 13. ledna v rámci třídenní návštěvy Karlovarského kraje sídlo společnosti Thun 1794 v Nové Roli. Na snímku vlevo je starostka Nové Role Jitka Pokorná.

Jeho výrok o Schwarzenbergovi však nezůstal bez povšimnutí. Zastupitel a předseda krajské organizace TOP 09 Petr Zahradníček prohlásil, že si prezident takové vyjádření mohl odpustit.

"Domnívám se, že hlava státu by se měla podobných trapností a hulvátství vyvarovat. Karel Schwarzenberg je jednou z mála morálních autorit na naší politické scéně a stále je také předsedou nejsilnější opoziční strany," konstatoval Zahradníček. Kraj by mohl mít svého vládního zmocněnce.

Prezident dále prohlásil, že by si Karlovarský kraj spolu s Ústeckým zasloužil vládního zmocněnce, podobně jako ho má Ostravsko. Ministerstvo průmyslu a obchodu však upozornilo, že Ústecký kraj zmocněnce už má, od 1. ledna tohoto roku je jím ministr v demisi Jiří Cienciala. Ten by se prý nebránil vykonávat tuto funkci i pro kraj Karlovarský.

"Jiří Cienciala to považuje za velmi dobrý nápad a pokud bude zájem, rád své působení a aktivity na pomoc Moravskoslezskému a Ústeckému kraji rozšíří o Karlovarský kraj," uvedla tisková mluvčí ministra Jana Dronská.

Ačkoli se prezident přimluvil za vznik vládního zmocněnce pro Karlovarský kraj, odmítl myšlenku speciálního vládního zmocněnce pro lázeňství. "To bychom mohli mít vládní zmocněnce pro dostavbu silnice do Prahy, pro těžbu a podobně," uvedl. Jak ale řekl, lázeňství je potřeba se věnovat, podle něj totiž kvůli "nesmyslné politice" bývalé vlády klesnul počet tuzemských pacientů. Na lázeňství je přitom navázáno až 40 000 pracovních míst, které tak jsou v ohrožení, uvedl.

Zeman také řekl, že byl zastáncem zavedení krajské samosprávy. "A jsem rád, že se to přes některé nemoci podařilo. Jinak by o všem rozhodovali pražští úředníci," uvedl. Je však podle něj třeba jít dál. "Aby kraje nebyly pouze pošťáci, kteří dostanou dotace a pak je pošlou dál, ale aby mohly daleko svobodněji rozhodovat o tom, kam peníze půjdou. To se týká i rozpočtového určení daní," dodal. Pochválil změny v rozpočtovém určení daní za vlády Petra Nečase, které přidaly peníze malým obcím. Rok bez nových dálnic.

Podle Zemana je ostuda, že se letos nebude v Česku otevírat ani jeden kilometr dálnic. "Na ministerstvu dopravy úředníci vymysleli báječný trik, že některé silnice I. třídy prohlásíme za dálnice," poznamenal.

"Spojení s Karlovými Vary by mělo být prioritou. Ale zmínil bych ještě jednu prioritu, a to je železniční spojení s Bavorskem," řekl Zeman. Hejtman Josef Novotný ho požádal o podporu při jednání o dostavbě úseku dálnice v Německu mezi hranicemi za Chebem a dálnicí. "To by našemu kraji a zejména podnikatelům velmi pomohlo," uvedl. Prezident naznačil, že stavby dálnic by se mohly financovat z takzvaného stínového mýta, které se později vrátí. Kritizoval rovněž Ředitelství silnic a dálnic za překračování termínů staveb i nedodržení nákladů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme