Zajímavé čtení obzvláště před volebním hodokvasem určitě k zamyšlení

8. 10. 2014

Kandidátka rovná se seznam neznámých lidí s neznámými názory a nulovou aktivitou ve prospěch města. To je ANO podle karlovarského politika, jenž přichází s vážným obviněním.

Středisko analýz a empirických výzkumů zveřejnilo předposlední zářijový den výsledky exkluzívního výzkumu tzv. volebního potenciálu v několika vybraných městech, který si objednalo vydavatelství Vltava Labe Press. Někteří kandidující politici jej přijímají s rezervou, či dokonce s velkou nevolí a SANEP podezírají z manipulace s veřejným míněním. Jiní se zase zamýšlejí nad vysokými preferencemi kandidátek hnutí ANO, většinou neznámých lidí s nulovou aktivitou.

Velkým překvapením se stal výzkum například v Karlových Varech, především kvůli vysokému volebnímu potenciálu, jehož zde dosahuje hnutí ANO. Podle SANEP by skončilo těsně za Karlovarskou občanskou alternativou s nepatrným procentním rozdílem. Teprve za nimi následují ČSSD, TOP 09 a KSČM, v kraji kdysi vítězná ODS zůstává dokonce na hranici volitelnosti. Výsledky se příliš neliší od obdobného průzkumu, který SANEP zveřejnil v polovině září, jen s tím rozdílem, že by podle něj ANO dokonce zvítězilo.

Řada karlovarských politiků však tento výzkum přijala s určitou rezervou. Například  karlovarský opoziční zastupitel a lídr  kandidátky O co jim jde?! Otmar Homolka upozorňuje na nezanedbatelný fakt, že SANEP dělá své dotazování výhradně přes internet. To podle něj přináší početně zajímavý vzorek, který může udělat průzkum tam, kde tradiční agentury selhávají, tedy na  krajské a městské úrovni, ale problémem je, že tento  vzorek SANEP nijak nekontroluje - každý se prý  může zaregistrovat kolikrát chce.  Podle autorů výzkumu je možná statistická chyba  kolem tři a půl procenta.

Koupené výsledky?

Mnohem nesmiřitelnější však je Homolkův kolega Jiří Kotek (Alternativa). Ten na svém webu zveřejnil článek, nazvaný „SANEP - kouzelnická firma na manipulaci s veřejným míněním exceluje“, v němž vyjadřuje názor, že politické strany si řadu let kupují výsledky předvolebních výzkumů. Kotek argumentuje tím, že například v roce 2012 se jeho strana nemohla zúčastnit  debat v ČT kvůli předvolebním průzkumům, v nichž nebyla zastoupena,  ale nakonec  získala v krajských volbách čtyři mandáty. Podle Kotka jde o manipulaci bez uzardění, SANEP ve výzkumu Alternativu opět zcela ignoroval.

Propojení s hokejovou lobby?

Zatímco Kotek zpochybňuje samotný průzkum, Homolka se v dalším příspěvku zamýšlí nad tím, kdo v něm figuruje na předních pozicích. ANO je podle něj  možná rozhodující element voleb a dodává: „Jejich kandidátka rovná se seznam neznámých lidí s neznámými názory a nulovou aktivitou ve prospěch města před volbami. Jak se projeví, budeme sledovat stejně, jako dříve  u Věcí veřejných. Jejich reklamy na staré Holoubkově hokejové plechárně a propagace v hokejovém bulletinu bohužel svědčí o propojení s hokejovou lobby,“ obává se Homolka. 

Není žádným tajemstvím, že dříve mocné strany ČSSD a ODS (které se v posledních letech musí smířit s tím, že volby prohrávají), ale i nové kandidující subjekty, například Karlovaráci, již nyní ANO nadbíhají a  v kuloárech se chlubí, že se s ním po volbách spojí. To ale lídr kandidátky ANO v Karlových Varech Čestmír Bruštík v zásadě odmítá:  „Protože jsem rodilý karlovarský občan, jsem otřesen ze situace, do níž Karlovy Vary předchozí vedení magistrátu dostala. Nálepka „proruského“ města, města korupčníků a ztížené životní podmínky pro občany, to je to, co mi vadí a chtěl bych to změnit.  Současný největší problém je  ale nezaměstnanost a trvale klesající počet obyvatel.  Občané se již dříve nevzepřeli tomuto negativnímu trendu vývoje, ale sám zároveň vím, že tu nebyla alternativa. Dosavadní politické „alternativy“ se totiž vždy po volbách ukázaly jako odnože stran, proti kterým ve volbách kandidovaly. Proto jsem se zapojil do hnutí ANO, protože nemá kořeny v karlovarské politické scéně,“ uvedl  Bruštík pro KrajskéListy.cz.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme