Zahradníček: Zácpu ve Svatoškách vyřeší nový most

10. 8. 2016

V letní sezoně je visutý most u Svatošských skal téměř neprůchozí. Desítky cyklistů čekají na obou stranách, až se na ně dostane řada. Zácpu by chtělo vedení Lokte a Karlovarského kraje do dvou let odstranit. Vyřešit potíže má zcela nová stavba, která by měla sloužit cyklistům, zatímco dosavadní by byla pouze pro pěší. Schválení nové konstrukce ale zatím naráží na odpor vodohospodářů.

Most přes Ohři ve Svatošských skalách mezi Karlovými Vary a Loktem byl původně projektován pro pěší i turisty. Trpí ale velkým provozem, a proto musel být v červenci opraven. „Na most se přijel podívat statik a dostali jsme od něj všechny vykřičníky, které jsme mohli dostat,“ poznamenal loketský místostarosta Petr Zahradníček. Oprava za 200 tisíc je ale jen oddálením problému. Ví to i Loket, který poslední rok jednal s CHKO Slavkovský les, aby dostal souhlasné stanovisko ke stavbě nového mostu. Právě vyjednávání o dotčených pozemcích je nejdelší, část jich patří České poště, se kterou se nyní jedná.

Máme už i několik projektů, jak by nový most mohl vypadat. Finální podoba bude ale známa až po ukončení administrativní části,“ uvedl Zahradníček. Cena by se podle odhadů měla pohybovat okolo osmi až deseti milionů korun.

Na to ale město nemá. Rádi bychom využili možnost dotace,“ přiznal místostarosta. S tou chce pomoci i Karlovarský kraj. „Projekt podporujeme. Nabízíme pomoc v přípravě, ale i s financováním a s komunikací s dotčenými orgány či zadministrováním dotace. Jsem optimista. Do dvou let má most šanci, aby tam stál,“ sdělil krajský náměstek Jakub Pánik.

Několik variant mostu počítá i se zastřešením. „Jeden návrh připomíná most v Radošově,“ prozradil místostarosta. Hlavní slovo ale nakonec bude zřejmě mít Povodí Ohře. Tomu se nelíbí využití pylonu, který zůstal v řece po minulé lávce. Jenže to bylo paradoxně podmínkou CHKO. „Přijde mi elegantnější a lepší ho využít, než zbourat,“ popsal Zahradníček.

Dostali jsme tři varianty a právě tato se nám nelíbí. Pokud bychom dostali nové podklady, může být ale vše jinak,“ nezavrhl možnost Martin Cidlinský z Povodí Ohře. 

zdroj: 10.8.2016  Mladá fronta DNES  str. 12  Kraj Karlovarský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme