Zahradníček: Rozpočet na rok 2017 ruší peníze na opravu Císařský lázní

28. 12. 2016

Zastupitelstvo Karlovarského kraje schválilo včera přes silné protesty opozice rozpočet na rok 2017. 

Proti původnímu návrhu, který připravila ještě předchozí krajská vláda, snížilo nové vedení schodek z 1,1 miliardy na 698 miliónů korun. Celkové příjmy budou 4,9 miliardy, výdaje 5,6 miliardy korun. Rozdíl pokryje krajský Fond budoucnosti a úvěr.

„Jsou tam úspory na jednotlivých odborech, provozní výdaje a pak třeba další úspory například ohledně krajské nemocnice u závazku veřejné služby, protože my bychom chtěli docílit toho, aby krajská nemocnice měla kladné hospodaření tak, jak je tomu jinde,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Nové vedení například výrazně snížilo rezervu na případné pokuty za projekty dotované z Evropské unie. Podle opozičního zastupitele Petra Zahradníčka (TOP 09) jsou tak úspory spíše naoko. „Největší přesuny se dějí ve fiktivních částech rozpočtu, u rezervy na sankce nebo uvnitř Fondu budoucnosti. To je dohromady asi 150 miliónů. A pak úplný škrt 100 miliónů na rekonstrukce Císařských lázní,“ shrnul Zahradníček.

V rozpočtu naopak zůstaly velké investiční projekty. Patří k nim dostavba a rekonstrukce Nemocnice Cheb, u níž se v prvním roce stavby počítá s 200 milióny korun. Pokračovat má revitalizace Nemocnice Sokolov, kam má jít až na 80 miliónů korun. Modernizace čeká silnici Bochov– Kozlov za 165,4 miliónu Kč.

Vypadly naopak peníze na podporu ztrátových oddělení nemocnic, výrazně klesla podpora destinační agentury a další menší položky. Opozice vytýkala novému vedení kraje také to, že termín zastupitelstva byl určen na stejný den a čas, jako je rok předem naplánováno jednání zastupitelstva města Karlovy Vary. Uvedli také, že upravený rozpočet dostali zastupitelé jen pár dní před projednáváním a veřejnost jej nemohla vidět vůbec.

Jak řekl zastupitel Jan Horník (STAN), občan měl možnost vyjadřovat se pouze k návrhu rozpočtu připravenému předchozím zastupitelstvem. „Pokud chcete jednat v rámci ústavy, tak musíme schválit původní rozpočet, ke kterému budou podány pozměňovací návrhy. Ale nemůže to být bez toho, aby nejen zastupitelé, ale i občané měli možnost se s ním seznámit,“ uvedl Horník. Opoziční zastupitelé se podle Horníka zřejmě obrátí na ministerstvo vnitra, Nejvyšší správní soud nebo i Nejvyšší soud.

„Pokud nám dá nějaká instance za pravdu, tak bude rozpočet neplatný a budete mít velké problémy,“ uvedl Horník.

„Zákon o krajích říká, že rozpočet musí být vyvěšen na úřední desce. Zastupitelstvo má pak možnost jej projednat a může jej změnit. Nemyslím si, že by tu došlo k porušení zákona o krajích,“ reagovala hejtmanka Vildumetzová.

zdroj: 21.12.2016  Právo  str. 11  Severozápadní Čechy

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme