Zahradníček: Na výstavu Karel IV. – Loket a Lauf se těším

15. 1. 2016

Jakým způsobem se zapsal do dějin Lokte KarelIV., se v květnu dozvědí návštěvníci chystané výstavy s názvem Karel IV. – Loket a Lauf. Expozice bude k vidění v Lokti v prostorách Černé věže.

Výstava se bude souběžně konat v německém Laufu, konkrétní místo však organizátoři zatím hledají.

„Tématem je působení Karla IV. v obou městech,“ uvedl místostarosta Lokte Petr Zahradníček (TOP 09). Lauf leží nedaleko Norimberku a český panovník se také tam nesmazatelně zapsal, a to stavbou hradu. Jednou z jeho zajímavostí je erbovní sál, kde je dlouhá řada erbů českých a moravských rodů. „Do Laufu proto jezdí spousty heraldiků,“ poznamenal místostarosta. Kromě hlavního tématu se na výstavách budou návštěvníkům obě města prezentovat. Například Loket vystaví maketu německého hradu, kterou už má zapůjčenou. Model hradu v Lokti se na cestu k sousedům teprve chystá.

Výstavu, která se bude konat v rámci letošních oslav výročí narození Karla IV., v těchto dnech podpořil Českoněmecký fond budoucnosti.

„Máme od fondu příslib finanční částky ve výši 150 tisíc korun,“ upřesnil Petr Zahradníček s tím, že expozici doprovodí dvojjazyčná brožura. O stejnou částku usiluje loketská radnice také u Karlovarského kraje, tam bude rozhodovat zastupitelstvo v závěru ledna. „Na výstavu se těším, nejen pro Loket to bude určité oživení,“ poznamenal na závěr místostarosta. 

zdroj: 13.1.2016  Sokolovský deník  str. 03  Sokolovsko

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme