28. 8. 2014

To je název výstavy nádherných fotografií ze života této chudé země, která je instalována v kavárně u Ferdinandova pramene. Vernisáž, jež se konala 8. Srpna v podvečer, doprovodil slovem předseda sdružení Namasté Nepál, odborník na geografické názvosloví RNDr. Tomáš Beránek CsC. Nepál navštívil 10x a má rád tamní krajinu a úžasné lidičky. Jezdí i do jiných zemí Asie a Afriky. Na svých cestách fotografuje, publikuje své zážitky a vypráví o nich na přednáškách s diashow. Vysvětlil mi, že Namasté Nepál je občanské sdružení, jehož posláním je humanitární, vzdělávací a kulturní podpora lidí v Nepálu a přibližování života lidí v Nepálu lidem v ČR. Název sdružení vychází z nepálského pozdravu (namasté by se dalo přirovnat k našemu ahoj nebo dobrý den). Aktivity občanského sdružení se dají rozdělit do několika oblastí. Tou nejzajímavější je projekt Úsměv z Nepálu, který funguje na principu „adopce na dálku“. Další oblastí, na kterou se chceme soustředit, je všeobecná podpora vzdělání v rámci projektu Vzdělání pro Nepál, tedy konkrétně výstavba škol, vysílání dobrovolných učitelů angličtiny do nepálských škol, pořádání kurzů čtení a psaní pro negramotné dospělé Nepálce nebo kurzy práce s počítačem.

Dále Vám nabízíme cestu Netradičně Nepálem. Buď Vám poskytneme odborné poradenství pro cestovatele anebo Vás spojíme s trekovou agenturou Buddha Eye Treks, která Vám nabídne ještě více možností. I touto cestou pomůžete dobré věci - zaměstnanci této agentury se totiž vzdávají části své mzdy ve prospěch nepálské nadace DCWC (někteří dokonce celé své mzdy). Velmi specifickou činností sdružení je prodej originálních rukodělných výrobků v Nepálském obchůdku.

Všechno, co byste rádi věděli o jednotlivých aktivitách a o možnostech pomoci těmto chudým a velmi málo vzdělaným lidem se dozvíte na stránkách www.namastenepal.cz. Určitě navštivte výstavu u Ferdinandova pramene (pouze o víkendu do konce srpna), najdete tam krásné fotografie dětí, lidí i přírody. (dkp)

Kontakt se šviháky navázal prostřednictvím paní Markéty Monsportové RNDr. Vítězslav Padevět, když hledal prostor pro tuto výstavu.  Jedná se o charitativní akci, kdy výtěžek z prodeje fotografií jde na stavbu škol v Nepálu. „Sdružení Namasté Nepál,“ vysvětlil pan doktor, „jsem poznal na internetu náhodou, když sháněli finanční prostředky na první „Bambusovou školu“. Zaujaly mne aktivity sdružení a také  to, že školu navrhovali architekti z našeho kraje - manželé Kostnerovi. V letošním roce jsem se již aktivně zapojil do realizace stavby další školy . Navštívil jsem spolu s Dr. Beránkem, předsedou sdružení, Nepál, abychom společně vytipovali další vhodná místa v nejchudších oblastech pro stavbu škol. Ve stejné době navštívila Nepál i delegace Parlamentu ČR vedená  panem.Schwarzenbergem. Potkali jsme se krátce na bambusové škole. Setkání bylo velice příjemné včetně příslibu osobní pomoci při dalších projektech.“

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme