Vary čeká souboj populistů, kteří nabízejí všechno zadarmo. Zvládne to městská kasa?

25. 9. 2014

To, že se na vlnu populismu vydají nová volební seskupení, jichž se na politické scéně před volbami pravidelně vyrojí stovky, už nikoho nepřekvapí. Ale že se do laciných slibů, které mají fatální dopad na život občanů, pustí zavedené strany, je na pováženou. V Karlových Varech přesto vypukl souboj volebních programů, které slibují školkovné a odvoz odpadů zdarma, dopravu MHD za korunu, zrušení poplatků ze psů, snížení vodného a stočného, ceny tepla, daně z nemovitosti, a podobně.

Podobně atraktivní nabídkou nyní bombardují obyvatele města především aktéři politického hnutí Karlovaráci, ale i vlivné ČSSD.  Naivní představu, že voliči nereálným slibům skočí na špek, narušila analýza karlovarského magistrátu, která tyto sliby převedla do reality. Tiskový mluvčí města Jan Kopál  například prozradil, že jenom úhrady za tzv. pobytné v mateřských školách činí  4,1 milionu korun. To je ovšem zanedbatelná částka ve srovnání  s dotacemi na MHD.   Město Karlovy Vary dotuje městskou hromadnou dopravu jako veřejnou službu částkou 70 milionů korun ročně, na jízdném se vybere dalších 58 milionů korun.  Ve skutečnosti je vysoce pravděpodobné, že by MHD zdarma  využívalo o něco více lidí, to znamená zajistit dodatečné kapacity, především pro dopravní špičky, tedy jednak nakoupit autobusy, ale také zaměstnat další řidiče. MHD zdarma tedy znamená více než 60 milionů korun nákladů navíc. A to by již tak napjatý rozpočet města fatálně poznamenalo.

Slibem neurazíš...

Zajímavé je také porovnání slibů a reality v případě slibu, že komunální odpad bude odvážen zdarma. Tuší vůbec politici z firmy „Slibotechna“ kolik lázeňské město stojí ročně svoz odpadu?  Na rozdíl od mnohých jiných obcí, které vybírají poplatek za svoz odpadu až do výše 1000,- Kč na obyvatele, v Karlových Varech si každý objednává konkrétní službu – určitou velikost odpadní nádoby s určitou frekvencí svozu, a podle toho platí.  Náklady na sběr a svoz komunálního odpadu přesto město stojí  35 milionů  ročně. „Technicky je samozřejmě možné, aby je uhradilo město a ne občané – znamená to ale najít v rozpočtu dalších pětatřicet milionů korun.  Kromě toho, do budoucna se má nakládání s odpadem razantně změnit, bude maximálně omezeno skládkování odpadů a bude muset být nahrazeno jejich recyklací, či spalováním. Město se na tuto změnu připravuje podobně, jako mnohé ostatní obce Karlovarského kraje tím, že vstoupilo do Komunální odpadové společnosti. Ta bude kolektivním systémem pro zpracování jejich komunálního odpadu, a měla by zajistit férové ceny za jeho likvidaci,“ vysvětluje Kopál. 

Kdyby nebyla KV arena, tak možná...

Přesto všechno by si tak bohaté město, jakým světoznámé Karlovy Vary bezesporu jsou, mohlo takové úspory dovolit, kdyby ovšem nemuselo splácet nechvalně proslulou KV arenu a její provoz, což ročně stojí  83 milionů korun. A to nemluvíme o tom, že městu nyní hrozí kvůli  losovačce na KV arenu 300 milionová pokuta. Není od věci připomenout, že někteří aktéři losovačky se hodlají vrátit na politické výsluní v jiném dresu a zadlužit město ještě více zcela nereálnými sliby.

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme