Schaller: Aš a Bad Brambach spojí silnice. Pro Plesnou je to šance

3. 8. 2016

Silniční spojení mezí Aší a německým Bad Brambachem. To je zadání technické studie, kterou v těchto dnech připravuje projekční kancelář z Ústí nad Labem. Šestikilometrový úsek, který začíná křižovatkou Chebská a Příční ulice v Aši a končící na státní hranici, by měl v budoucnu projít modernizací a změnami, které umožní cestovat ašským výběžkem automobilem i na tuto stranu Německa. Předpokládané náklady nejsou zatím vyčíslené.

„Dosud se dá Ašskem projet ve směru na Selb a Doubravu, připravovaná trasa by byla třetí z možností,“ sdělil ašský tiskový mluvčí Milan Vrbata.

Na pracovní schůzce v Aši se projednávalo několik návrhů tras budoucí komunikace. Jako nejlepší se jeví návrh, se kterým počítá platný územní plán.

Tato trasa obchází kritické místo u rybníku Vernéřov a obec Horní Paseky míjí z jižní strany. Nepočítá tedy se stávajícími serpentinami, které by v případě zvýšené dopravy v tomto úseku působily problémy. Studie bude navazovat na jiný projekt, připravovaný pro silniční spojení mezi Bad Brambachem a Plesnou,“ podotkl mluvčí.

O znovuotevření silničního spojení se snaží také Karlovarský kraj. Ten bych chtěl znovu zprovoznit silnici mezi Plesnou a Aší.

Snaží se o to ve spolupráci se saským okresem Vogtland.

Nyní bude velmi záležet na tom, zda se povede na tento projekt získat peníze z evropských dotací.

Jestliže vše půjde podle plánu, silnice by tato dvě města mohla spojit již za dva roky. Hlavním cílem je zkrátit cestovní časy mezi oběma městy, umožnit lidem z Plesné a okolí rychlejší přístup do Německa i zvýšit turistický ruch.

Pro nás je otevření této silnice šance, jak se dostat co nejrychleji na bavorskou stranu Německa i do Aše, kde spousta lidí z Plesné i pracuje,“ uvedl před časem starosta Plesné Petr Schaller (TOP 09).

Teď vede z Plesné do Německa jen silnice pro pěší a cyklisty. To se již několikrát stalo kamenem úrazu pro turisty, kteří chtěli Plesnou navštívit, ale kvůli oklikám se jí raději vyhnuli. 

zdroj: 21.7.2016, Chebský deník, str. 03 Chebsko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme