Otys: Náš postoj je konzistentní

2. 11. 2016

V úterý odpoledne STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP 09 odmítly podle informací Práva nabídku vítězného hnutí ANO na post placeného člena rady kraje pro kulturu a památkovou péči. Jednání tak nadále probíhají mezi babišovci (13 mandátů), ODS (4), Hnutím nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) a Českou pirátskou stranou (oba po třech). Dohromady mají tyto strany pouze těsnou většinu 23 ze 45 hlasů v karlovarském krajském zastupitelstvu.

„Odpověď na nabídku je v dimenzích našeho dřívějšího vyjádření,“ uvedl na dotaz Práva ohledně nabídky hnutí ANO stát se součástí koalice lídr kandidátky STAN a karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA). STAN hned po volbách odmítl účast v koalici s hnutím ANO, upřednostňuje účast v široké koalici, podobné té dosavadní s ČSSD, s podporou dalších demokratických politických subjektů. Jinak počítá s tím, že odejde do opozice. 

Kromě Kulhánka byl za STAN zvolen i jeho stranický kolega Jiří Klsák, který drží basu. Nabídka Vildumetzové, kterou učinila STAN, se netýká Petra Zahradníčka (TOP 09), který dosud kulturu na kraji vedl. Hnutí ANO chce totiž nové tváře. Za STAN byl krajským zastupitelem zvolen ještě senátor Jan Horník, který spolupráci s lídrem hnutí ANO Janou Vildumetzovou od začátku vylučuje. Olga Haláková (KDU-ČSL) v úterý pro Právo uvedla, že nemá charakterové vlastnosti, které by jí umožňovaly jednat o koalici s hnutím ANO kromě společného postupu v rámci STAN.

Podle Vildumetzové by v nové krajské radě měla mít ODS dvě místa a HNHRM a Piráti po jednom. Obsazení pátého místa, které STAN odmítl, je proto stále otevřené. Piráti ústy svého lídra Josefa Janů zásadně odmítají, že by mělo připadnout hnutí ANO. „Vstupovali jsme do koaličních jednání na základě dopředu sjednaného základního rámce podoby koalice, ve které má mít ANO menšinu,“ vysvětlil Janů s tím, že jsou připravení volný post personálně obsadit.

Taková varianta se ale nepozdává ostatním osloveným členům připravované koalice, protože piráti by pak měli ze tří zastupitelů hned dva ve vedení kraje. Hnutí ANO by mělo čtyři radní s 13 mandáty, zatímco ostatní strany koalice s deseti mandáty v součtu by drželi v radě pět míst. Někteří členové vyjednávání proto spíše hovoří o tom, že by hnutí ANO mělo mít v radě většinu, přičemž by v ní rozhodovala dvoutřetinová většina.

Personální otázky ani rozdělení resortů není podle Vildumetzové definitivně dojednáno. Platí stále, že finance a investice by měla mít na starosti hejtmanka. ANO chce navíc dopravu.

Babišovo hnutí rovněž upřednostňuje, aby resorty vedli náměstci a radní na plný úvazek. Opozice by měla podle Vildumetzové obsadit předsednická místa v některých výborech, například v kontrolním a finančním. Navržené společné programové priority zahrnují podle Vildumetzové devět oblastí a 58 bodů. Termín ustavujícího jednání krajského zastupitelstva hejtman Martin Havel (ČSSD) zatím nemohl oznámit, protože soud dosud nevyřešil jednu ze dvou stížností na volby. Jakmile se tak stane, lze očekávat, že vyhlásí nejbližší možný termín.

Podle zákona pak musí po složení slibu krajského zastupitele Vildumetzová do tří dnů oznámit, zda si mandát ponechá, nebo bude dál náměstkyní ministra vnitra.

Personální otázky ani rozdělení resortů nejsou definitivně dojednány

zdroj: 2.11.2016  Právo  str. 10  Severozápadní Čechy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme