Novela RUD - Finanční impulz rozpočtů všech obcí a měst v Karlovarském kraji

23. 5. 2012

Novela rozpočtového určení daní, kterou dnes vládě předložil ministr financí Miroslav Kalousek, posílí rozpočty obcí o 12 miliard a přiblíží systém financování samospráv podmínkám, jež platí ve většině evropských zemí.

„Návrh vnímám jako výbornou zprávu pro menší města a obce za několik posledních několik let,“ říká lídr kandidátky TOP 09 a Starostů za Chebský region Vítězslav Padevět a dodává: „V návrhu se podařilo prosadit, že města a obce budou mít větší příjmy ze sdílených daní. I ta nejmenší z nich dostane nově více na jednoho obyvatele, dnes má přitom pouhých 6 800 korun. Většina českých a moravských obcí získá další peníze do svých rozpočtů, nejvíce pomůže novela zákona obcím od 500 do 50 tisíc obyvatel. Právě ty na nespravedlivý systém dělení daní dosud nejvíce doplácely. Domnívám se, že tento návrh by mohl znamenat jistý impulz a následný obrovský posun v rozvoji obcí a měst nejen v našem regionu. Zejména menší města a obce dostanou mnohem více peněz na své provozní náklady a tím by se výrazně mohla zvýšit jejich soběstačnost a nezávislost na dotacích. Všechny města a obce v našem kraji získají tak stovky milionů korun navíc.“

Novela je výsledkem vyjednávání mezi koaličními stranami a kompromisem mezi požadavky TOP 09/STAN a ODS, která dlouho odmítala snížení rozpočtů čtyř největších měst – Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. „Stávající návrh ubírá čtveřici největších měst z rozpočtů méně než původní návrh. V úhrnu 1,1 miliardy. Na druhou stranu ale ruší původně plánované kompenzace, které velkým městům měly pomoci překlenout první roky se sníženým rozpočtem. Jsem přesvědčený, že všechna čtyři města si s tímto zkrácením svých rozpočtů poradí a že je to bude motivovat k dalšímu posilování efektivity a transparentnosti jejich hospodaření,“ říká Petr Gazdík.

Novela RUD ubírá z rozpočtu Prahy 650 milionů, Brna 203 milionů, Ostravy 158 milionů a Plzně 90 milionů ročně. Celkově se ale obcím v rámci RUD rozdělí o 12 miliard korun více, především díky tomu, že návrh do rozpočtového určení přidává prostředky původně určené na národní dotační tituly. Toto opatření starostové vítají, nárokové čerpání je podle nich totiž transparentnější a vylučuje korupci či klientelizmus, s nimiž se v praxi při přidělování těchto prostředků někdy setkávali.

Ambicí koalice je, aby novela RUD byla schválena ještě na červnové schůzi Poslanecké sněmovny a mohla platit od ledna roku 2013.

(V příloze se můžete podívat na teoretický propočet sdílených daňových příjmů obcí a měst a srovnání systému RUD s návrhem nové novely zákona.)

Přílohy
XLS Teoretický propočet RUD KV kraj.xls (300 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme