Kandidují na primátora, jak vyřeší potíže Karlových Varů?

29. 9. 2014

1) Jste pro regulaci nápisů v azbuce? Proč?

Téma cizojazyčných nápisů hýbe Karlovými Vary již řadu let. Asi nenaleznete stranu, která by tento nešvar schvalovala. Doposud však magistrát neměl v ruce žádný účinný nástroj, který by umožnil situaci řešit. Není žádným tajemstvím, že právě TOP 09 byla v červnu letošního roku prostřednictvím svých poslanců předkladatelkou novely zákona o reklamě, který by mohl být konečně tím účinným nástrojem pro regulaci cizojazyčných nápisů obecně.

2) Podporujete nulovou toleranci hazardu v Karlových Varech? Proč?

Na jedné straně je velmi jednoduché prohlásit, že chceme nulovou toleranci hazardu, který má nepochybně negativní dopad na určitou část obyvatelstva. Na druhé straně jsou však výnosy z hazardu ve výši cca 40 mil. Ročně, které jsou městem využívány na podporu především mládežnického sportu, kultury a v sociální oblasti. Nemyslíme si, že funkce města spočívá v řešení celospolečenských problémů. Od toho je tu stát. Město má fungovat v rámci nastavených pravidel a vytvářet podmínky, v rámci kterých budou negativní dopady hazardu minimalizovány. A to se děje. Město omezilo počet heren, upravilo jejich rozmístění a zavedlo přísná pravidla.

3) Část občanů volá po lepší MHD, omezení dopravy v lázeňském území a vylepšení podmínek pro cyklisty. Jak byste to řešil/a?

Chceme moderní odbavovací systém, který umožní mimo jiné zakoupení finančně výhodnějšího klouzavého časového kuponu. Jednotlivé jízdenky budou výhradně přestupní. Další pobídkou pro větší využití MHD je možnost nabídky pořízení výhodných předplatných jízdenek zaměřené zejména na děti, mládež a důchodce. Doprava v lázeňské části je dlouhodobě velký problém. Naše představa počítá s postavením několika parkovacích domů. Bohužel se tato koncepce zdržuje soudní pří s TEI. Zlepšení podmínek pro cyklisty je řešeno v cyklogenerelu, který je závazným dokumentem města.

4) Jak chcete zajistit, aby z Karlových Varů neodcházeli mladí vysokoškoláci?

Čerstvého absolventa VŠ bude především zajímat, zda má dostatečně ohodnocenou práci a zda má kde bydlet. Co se týče bydlení, je dnes v K.Varech bytů dostatek. Otázkou zůstává, zda si jej vysokoškolák může pořídit, když nemá dostatečně placené místo. Zde je prostor pro město velmi úzký. Pracovní místa asi těžko vytvoří, ale může pomoci případnému investorovi s poskytnutím vhodného prostoru pro vybudování průmyslové zóny. S ohledem na specifiku Karlových Varů by se muselo jednat o průmysl lehký, a tím už je zase prostor více vymezen.

5) Myslíte si, že Karlovy Vary potřebují státní vysokou školu? Proč?

Jsme jediné krajské město, které nemá státní vysokou školu, a už z tohoto důvodu bychom o ni měli asi usilovat. Zejména bychom však měli mít možnost nabídnout studentům středních škol pokračovat ve studiu na státní vysoké škole vyššího kreditu zaměřené z hlediska budoucí pracovní nabídky na největší podnikatelský sektor v K. Varech a okolí – tedy lázeňství, balneologii a cestovní ruch. Otevřít v našem kraji vysokou školu není jen otázkou zajištění budovy, ale musíte zajistit akreditaci, odborníky, vybavení, znát možnosti uplatnitelnosti na trhu práce. Lze však mluvit o otevření pobočky některé z vysokých škol.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme