Grulich: Jáchymov oslavil půl milénium existence

22. 8. 2016

Od pátku do neděle se v Jáchymově zapíjelo půl milénium existence. Náměstí oživil i dobový jarmark Jáchymov. Město Jáchymov, nesoucí jméno svatého Jáchyma, vzniklo na počátku 16. století jako středisko těžby stříbra. I když se tu už těžba neprovozuje a město je známo díky lázeňství, na svou minulost místní nezapomínají. Třídenních oslav se zúčastnili také členové různých hornických spolků z ČR i Německa a pozvání přijal také potomek slavného rodu Margareta Schliková Pospíchalová. Program oslav nabídl bohaté pohoštění a dobovou i rockovou hudbu.

V pátek 500 let Jáchymova odstartoval slavnostní Reprezentační ples v hotelu Běhounek, který nabídl venkovní grilování na terase a slavnostní půlnoční ohňostroj. Den poté se pak odehrálo hlavní jádro veselí.

Kolem desáté vyrazil od lázeňského komplexu Astoria průvod městem s hornickou kapelou, aby došel na náměstí, kde už byl jarmark, atrakce a občerstvení.

Rád bych zde přivítal také návštěvníky ze Schönbergu, našeho nového budoucího partnerského města,“ zahájil v proslovu starosta města Bronislav Grulich (nestr. za TOP 09) a pozval všechny do víru dění.

Po celou sobotu tu byly k vidění historická vesnička, stánkový prodej, hudební vystoupení skupin Tercie, Ginevra a Kabát Revival a divadelní představení pro děti i dospělé. V půl desáté přijšla na řadu také světelná show na budově radnice s tématem pětisetleté historie. Slavnostní ekumenická bohoslužba v kostele sv. Jáchyma zahájila třetí den veselí, a to i za účasti kardinála Dominika Duky.

Den pak pokračoval ukázkou vojenské techniky české armády a oslavy ukončil koncert kapel I Love You Honey Bunny a Jelen u Šlikovy věže. 

22.8.2016, Chebský deník, str. 02, Region / Zpravodajství

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme