Dvorana je památkou. Bude zachráněna

5. 2. 2015

Loketská Dvorana je zase o krok blíž k záchraně. Ministerstvo kultury totiž chátrající budovu prohlásilo nemovitou kulturní památkou. Její budoucnost ovšem stále částečně závisí na tom, zda město získá na její opravu dotaci – ta by rekonstrukci Dvorany mohla pomoct urychlit. V opravených prostorách jako první vznikne společenský sál, který v Lokti dlouhodobě chybí.

Nový status Dvorany nám umožní čerpat prostředky z dotace na obnovu právě těchto kulturních památek. Čekáme, kdy tato výzva bude připravená Ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl starosta Lokte Zdeněk Bednář s tím, že naprostou prioritou je vybudovat ve Dvoraně společenský sál.

„Shromažďovací místo v Lokti dlouhodobě chybí. Dále by mohla Dvorana nabídnout třeba zázemí pro klubovou, ale i třeba badatelskou činnost. To se teprve rozhodne,“ řekl starosta.

Na kompletní opravu Dvorany by bylo zapotřebí kolem 80 milionů korun. „V případě, že by se nám dotační peníze získat nepodařilo, museli bychom přistoupit k opravám na etapy. Rekonstrukce by se tak ale zřejmě výrazně protáhla, naše prostředky jsou totiž omezené,“ poukázal Bednář. Částečnou realizací muselo už město řešit například výstavbu depozitáře pro navrácené sbírky na hradě Loket.

Dvorana žila ještě na počátku 90. let bohatým kulturním životem, po nevydařené privatizaci už ale roky chátrá, a stala se tak téměř skvrnou na tváři historického města. 

Zdroj:Týdeník Sokolovska, 4.2.2015,  Strana 03

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Bednář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme