Koalice TOP 09, Žít Brno a nezávislých starostů představuje další konkrétní řešení problémů kraje

12. 9. 2016

Jan Vitula chce zpřístupnit data firmám i veřejnosti

Nedostupnost informací je problém, který ve svém důsledku může brzdit rozvoj kraje. Jak? „Nejen proto, že se občané nedozví základní informace o svém kraji, ale také proto, že firmy nemají podklady pro vytvoření nabídky služeb, které by kraj mohly posunout dál,“ upozorňuje Jan Vitula (TOP 09), kandidát na hejtmana. Řešení je v zásadě jednoduché – inspirace v zahraničí. Moderní zahraniční města běžně zveřejňují na internetu veškerá data, která se jich týkají. Na webu se tak mohou všichni dozvědět, kolik ve městě jezdí autobusů, kolik je lůžek v nemocnicích, kolik studentů na středních školách, apod. „Na první pohled se to může zdát jako banalita, avšak právě takové základní informace mnohdy mohou vést k inovacím ze strany soukromého sektoru,“ dodává Vitula.

Michal Doležel chce ke sportu přivést všechny generace

V rámci Jihomoravského kraje se s obezitou léčí 109 000 lidí a z toho 3000 jsou děti do 15 let. To je dáno především sedavým způsobem trávení volného času. „Děti, mladé lidi, lidi středního věku i seniory chceme opět přivést ke zdravému a aktivnímu životnímu stylu zpřístupněním sportovišť všeho druhu,“ vysvětluje Michal Doležel, kandidát č. 3 do kraje. U dětí je důležité dbát na základní pohybovou průpravu a motivovat je k dalšímu, specializovanému sportovnímu odvětví. „Základem je vytvoření sítě partnerských organizací zaměřených na všestrannou pohybovou průpravu. Dospělé a starší obyvatele kraje chceme motivovat pomocí vytváření podmínek pro vykonávání neorganizovaného sportu například na pracovištích,“ dodává Doležel.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

12. září 2016 v Brně