Moravský Krumlov láká na výstavu ze sbírek Mládkových

3. 7. 2015

Netrvalo dlouho a zámek, jenž prý neskýtal záruku zachování Slovanské epopeje, je kulturním centrem evropského významu. Nová akce v Moravském Krumlově na Znojemsku ukáže skvosty ze sbírek Jana a Medy Mládkových. 

Zatímco z Moravského Krumlova se epopej odstěhovala do Prahy, kde je návštěvníkům nepřístupná v budově s padající omítkou, opačným směrem, tedy z Prahy do Moravského Krumlova, odcestovala kolekce zhruba šesti desítek uměleckých děl ze sbírky, jež je jinak domovem v Muzeu Kampa. „Jsem přesvědčen, že návštěvníkům města a zámku nabídneme výstavu evropské úrovně,“ řekl Právu starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Ve čtvrtek poprvé viděl rodící se expozici, jejíž premiéra je na programu v sobotu. A žasl stejně jako Meda Mládková, když zjistila, jaké prostory pro její kolekci Moravskokrumlovští nachystali. „Od soboty budeme moci lidem nabídnout kromě výstav našeho muzea, velkoformátových pláten Vladimíra Franze i kolekci moderního umění ze sbírek Muzea Kampa a navíc i kolekci děl Zdeňka Buriana, kterou máme zapůjčenou z Retro Gallery v Praze,“ vyjmenoval magnety zámku starosta. Srovnávat novou výstavu s Muchovou epopejí ale nechtěl. Moderní umění je moderní umění, epopej je epopej, to srovnat nelze. „Ale my jsme ukázali, že to s opravou o oživením zámku myslíme vážně. Zámek skutečně žije,“ řekl Třetina. Nabídku na srovnání situace s aktuální dostupností či spíše nepřístupností epopeje odmítl s tím, že je věcí Prahy, jak se stará o svou chloubu. 

Kolekce uměleckých děl ze sbírky Jana a Medy Mládkových bude mít na zámku premiéru v neděli. Přístupná bude do 31. října letošního roku. Dominantou a ikonou je velkoformátový obraz výtvarníka a tvůrce filmových kostýmů a dekorací Theodora Pištěka. Podle dohody s majiteli budou díla vystavena ve městě až do roku 2017, přičemž v plánu je částečná obměna expozice. 

Zdroj: Právo, 3.7.2015, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme