Nově vzniklý spolek obcí na Šlapanicku pomůže cyklistům

14. 12. 2015

Obce spadající do obvodu ORP Šlapanice založily nový svazek. Vzájemnou spoluprací tak chtějí řešit témata, která nejsou obce schopná zvládnout samostatně. Jedná se například o sociální otázky nebo realizaci cyklostezek v okolí.

Kromě společných nákupů nebo sociální problematiky se většina starostů shoduje na projektu cyklostezek, které umožní dopravu do škol, na nejbližší dopravní terminál či do blízkého zaměstnání na kole,“ uvedl starosta obce Kobylnice Lubomír Šmíd. „Záměrem je vytvořit jeden ucelený prstenec kolem Brna tak, aby byla možná doprava nejen mezi sousedícími obcemi, ale – pro ty zdatnější cyklisty – i jízda do metropole Brna,“ dodává Šmíd.

V současné době probíhají práce na vyhledávací studii, která určí, kudy by cyklostezka měla vést. V některých obcích již oslovují vlastníky pozemků, aby jim stavbu umožnili. „Velmi mě potěšila vstřícná a rychlá reakce některých lidí, kteří tak přispějí k větší bezpečnosti své a zejména svých dětí,“ uzavřel Šmíd.

Klára Pěknicová, krajská manažerka TOP 09

Brno, 14.12.2015