Nejmladší místostarosta v ČR: Jsem rád, že mě lidi už neberou jako "antihlas"

31. 3. 2016

 

Kdy tě poprvé napadlo vstoupit do obecního zastupitelstva?

Já jsem se o politiku začal zajímat v době, kdy probíhala první prezidentská volba. Přihlásil jsem se proto do obecní okrskové komise , kde jsem počítal hlasy, zjistil jsem, jak taková komise funguje, jak probíhají volby, jak se sčítají hlasy. Začalo mě to bavit. A v roce 2013 jsme s místní mládeží založili občanské sdružení Branišovická chasa. Začínali jsme na nule s finančními prostředky, a peníze sháněli od sponzorů. Obec na nás postupně začala převádět věci, které dříve zařizovala sama. Postupně toho přibývalo, což jsme si ze začátku neuvědomovali, až jsme zjistili, že se nám náklady zvyšují, a tak jsme požádali o nějaký příspěvek i od obce. Tehdejší zastupitelé neslýchávali rádi, že by měli přispívat na činnost nějakého občanského sdružení. Dívali se na to pohledem, že „od nich pořád něco chceme,“ ale nevnímali, že obci děláme jméno vlastně zadarmo. Nakonec se mi je podařilo je přesvědčit, ale bylo mi jasné, že o něco se prosit bude čím dál těžší. To bylo takové moje první odhodlání podílet se na komunální politice a ovlivnit to, co se v mém okolí děje.

Jak vnímali obyvatelé obce to, že chceš vstoupit do zastupitelstva?

Tehdy mi bylo dvacet let, když jsme sestavovali kandidátku. Slýchával jsem věci jako: „Co tam to děcko dělá? Vždyť on o tom nic neví.“ Tyhle řeči mě ale o to víc motivovaly, abych se o to zajímal, četl literaturu, jezdil na školení. Navíc mě v tomhle podporovali mí přátelé a taky rodina. 

Jak tě vnímají dnes? Nastal nějaký posun?

Jak kdo. Lidé, co spolupracovali s Chasou, mě brali. Ale když jsem někomu říkal, ať jde na kandidátku, často to brali jako recesi, jako antihlas. Až později zjistili, že jsme nebyli antihlas, ale seriózní strana. A dnes nás tak vnímají.

Jsi ten typ, který za sebou zavře dveře pracovny a má volno?

Ne. To neumím a chtěl bych se to naučit, i když v zastupitelstvu nedělám tak dlouho.

Nosím si hodně práci domů a občas kvůli tomu dokážu být doma i nepříjemný. Proto jsem rád, když se můžu zavřít v pokoji a v klidu pracovat. Hodně taky o své práci přemýšlím.

Když tě zajímá politika, nelákalo tě studium politologie?

Lákalo, ale na politologii jsem se nedostal. Dnes jsem ale svým způsobem rád, protože politolog je teoretik, který rozumí systému, zná jeho plusy a mínusy, ale člověk na obci musí být trochu ekonom, trochu právník, trochu stavař. A proto jsem rád, že studuju hospodářskou politiku, protože právo a ekonomika jsou pro člověka v zastupitelstvu velkou výhodou.

Jsi politický realista, nebo idealista?

Půl na půl a jak v čem. Občas si některé věci idealizuju, ale snažím se zůstat nohama na zemi, nefantazíruju. Nemám ani idealistické představy o lidech, dokážu je prohlédnout.

Máš nějaké motto nebo krédo?

Snad to, že můžu věřit jenom sám sobě a co si sám nezískám, to nedostanu. Znám sice lidi, na něž se můžu spolehnout, ale mám na paměti, že politika je zrádná.

Jsi členem TOP09. Proč ses rozhodl právě pro ni?

Když jsem se začal o politiku zajímat, zaujalo mě vystupování a názory Karla Schwarzenberga. Zjistil jsem, že nahoru vedou dvě cesty: modrofialový potok, po němž vyjdeme nahoru… nebo oranžová lanovka, která nás tam vyveze. 

Takže členství v TOP09 je i projevem nesouhlasu s levicovou politikou?

Dalo by se to tak říct. Nevěřím na zázraky s kouzelným proutkem.

Existují ale i jiné pravicové či středopravé strany. ODS nebo lidovci.

ODS je pro mě málo proevropská, v některých otázkách zaujímá příliš radikální nebo populistické postoje, ale řešení nenabízí. K lidovcům mám blíž, už proto, že v TOP09 je z části převzatá od lidovců. Čímž ale nechci říct, že bychom byli druzí lidovci. Mám k nim určitě blíž než k ODS, přesto mi nikdy „nesedli“.

Nehraje v tom úlohu křesťanství?

To ne. Nevím, jak to vysvětlit. Z principu proti nim nejsem, ale nelíbí se mi například to, že v určité chvíli šli do vlády s každým.

„Mirek Kalousek?  Velký analytik a stratég.“

Existují problematiky, v nichž se rozcházíš s programem své strany?

Já z komunální úrovně nemám dokonalý přehled o úrovni celostátní, ale žádnou významnější výhradu nemám. Ono jde také o to, že v současnosti Topka není vládní stranou, takže neprovádíme reformy a nemohu tedy říct, že bych nesouhlasil s nějakým určitým krokem. Také v hodnocení vlády jsem vesměs se svou stranou zajedno.

Snažíš se prosazovat program TOP09 i v zastupitelstvu?

Komunální politika je specifická v tom, že každá obec je jiná. Některé problémy jsou stejné, ale každá obec má jiné finance, jiné vybavení, jiné možnosti. A komunální politik, když sestavuje plán pro svou obec, musí ho šít obci na míru. Podobnost s celostátním programem spíše spočívá v celkovém smýšlení: smýšlení v kulturních hodnotách, v transparentnosti, v pravicové orientaci, v morálním kreditu. Takže bych řekl, že spíše než celostátní program jsou to hodnoty strany, například morální desatero Topky, které jsme schopni zakomponovat i do vedení obce na komunální úrovni.

Účastnil ses několika celostátních sněmů TOP09. Co tam na tebe nejvíc zapůsobilo?

Nejvíc na mě zapůsobil dav novinářů. A to, jak vzhlíželi ke Karlu Schwarzenbergovi. Když začal sněm a on vystoupil, najednou se k němu nahrnuly snad stovky novinářů a bylo vidět, že mu opravdu chtějí naslouchat. S tímhle jsem se nikdy nesetkal. Další věc potom byla při volbě nového předsedy, kdy byl zvolen Mirek Kalousek. Vystoupil, při své řeči děkoval, děkoval, ale pak stejně šel pro Karla a řekl: „Karle, ty tady stejně budeš pořád s námi.“ Ten srdečný, přátelský vztah mezi nimi na mě udělal dojem.

Marek Sovka (nar. 11.11. 1993). Vystudoval Střední školu informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně s maturitou. V současné době studuje Hospodářskou politiku a správu na Akademii STING. Od roku 2013 je aktivním členem TOP09 a od roku 2014 coby nejmladší místostarosta v České republice zastupitelstva v Branišovicích na Brně- venkově.

 

Takže se nedomníváš, že Kalousek používal Schwarzenberga pro získání popularity, jak se občas tvrdí?

To si nemyslím. Oni jsou přátelé a stranu zakládali společně. Navíc je dobře, že Karel dělal předsedu a Mirek se nejprve zapracoval jako místopředseda a díky tomu je na funkci předsedy lépe připraven. 

Jaký názor máš právě na Karla Schwarzenberga?

To je persona. Když promluví, jeho řeč je pokorná, věcná, stručná, lidská… a dává to smysl. Lidé k němu vzhlíží a respektují ho. Pak tu jsou jeho diplomatické a přátelské vztahy, on není jen Čech nebo Rakušan, on je doma v celé Evropě. Takový prototyp Evropana. Je mým politickým vzorem.

Existuje nějaký charakterový rys, který se ti na něm nelíbí?

Mě spíš mrzí jeho věk, kvůli kterému už se nemůže zapojit tolik, jako kdyby byl mladší. Pak jsou ty věci, které jsou mu vytýkány, jakože usíná a podobně. Může to mít víc důvodů, může to být i taktika, když třeba v televizi někdo zrovna hovoří s jeho oponentem.

A současný předseda Kalousek? Ten není obecně vnímán příliš pozitivně.

Není, ale myslím si, že v tomhle hodně dělají média. Samozřejmě nikdo není jen dobrý nebo špatný a já sám nevím, co probíhalo dříve, takže to nemůžu posuzovat, vycházím pouze z toho, co pozoruju od doby, co se politice aktivně věnuju. Ale myslím, že je to velice inteligentní člověk, osobnost a velký stratég, přemýšlí hodně dopředu a dokáže vidět i důsledky do budoucna. Dalo by se říct i vizionář.

Na závěr se vrátíme ještě k tobě. Jaké jsou tvoje politické plány do budoucna?

Chtěl bych se pohybovat jak ve státní, tak v soukromé sféře, protože politika je bruslení na tenkém ledě a pokud by se nezadařilo, chtěl bych mít alternativu kam se vrátit, a která by mě uživila.

 

 

Rozhovor vedl Filip Drybčák, student žurnalistiky

31. 3. 2016 v Branišovicích

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme