Přestavba versus nástavba

V Černovicích chtějí za 10 mil. vybudovat jednu třídu mateřské školy, nabízíme hospodárnější řešení.

26. 5. 2014

Město Brno prodává v Černovicích školské zařízení, kde by mohlo vzniknout až šest nových tříd mateřské školy, a ve stejnou dobu nastavuje městská část budovu školky, aby v ní mohla otevřít jedinou novou třídu.

Nedostatek míst v mateřských školách je realitou. Obzvláště palčivá situace je u tříletých dětí, z nichž se v Brně do školky nedostane více než polovina. Demografická křivka přitom klesá jen velmi pomalu a dá se očekávat, že další místa v mateřských školách budou ve stejné míře potřeba ještě mnoho let. Většina městských částí se snaží umístění dětí do školek řešit, stejně tak i černovická radnice. „Radnice řeší zvýšení počtu míst v mateřských školách nekoordinovaně a nehospodárně. Pro příklad nemusíme chodit daleko, v současné době je v naší městské části jeden do očí bijící projekt realizován,“ sdělil Ladislav Kotík, zastupitel MČ Brno-Černovice.

Budova na adrese Charbulova 137 v Brně-Černovicích historicky sloužila vždy školským účelům, naposledy v ní byla soukromá škola Comeniana. Po ukončení jejího provozu byl objekt nabídnut k pronájmu. Dlouhé měsíce se nikdo o objekt nehlásil a ke zlomu došlo v prosinci loňského roku, kdy se našli hned tři zájemci. Přesto se město Brno rozhodlo budovu nepronajímat a také rada městské části i přes existenci několika zájemců o využití objektu návrh na prodej podpořila (dokonce se hlasovalo na dvakrát, než souhlas prošel). Záměr prodeje budovy byl nyní oficiálně zveřejněn.

„Nechali jsme si na vlastní náklady od architektonické kanceláře zpracovat odhad nákladů na možné přebudování objektu bývalé školy na Charbulově ulici na školku. Podle údajů, které máme k dispozici, by mohlo být v budově až šest tříd s celkovými náklady 6,7 milionů Kč bez DPH (minimální náklady na vybudování jedné třídy by byly zhruba 1,2 milionů Kč),“ říká Ladislav Kotík. To by umožnilo vyřešit problémovou situaci nejen v Černovicích, ale i v přilehlých městských částech (zejména Tuřany, Slatina, Komárov), kde je stav dětí nepřijatých do školek stejně kritický. „Náklady je zajímavé ještě porovnat s plánovanou nástavbou školky na ulici Elišky Krásnohorské, které mají dle zadávací dokumentace činit 9,9 mil. Kč, přičemž zde vznikne jedna nová třída,“ doplňuje Kotík.

Z reakce místostarosty Černovic Ludvíka Kadlece na tento návrh v posledním čísle Černovin se zatím spíše zdá, že je jednoduší návrh označit za demagogický a špatně vypočítaný, než se nad čísly skutečně zamyslet a rozhodovat efektivně. „Myslíme si, že město i městská část se musí chovat hospodárně a efektivně a mělo by dojít k lepší koordinaci při řešení nedostatku míst v mateřských školách mezi městem a městskými částmi i mezi městskými částmi navzájem,“ dodává Kotík.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme