Židenická radnice nedodržuje povinnosti stavebníka

Stavební úřad městské části požaduje dodržování povinností po občanech, avšak židenická radnice povinnosti stavebníka sama nedodržuje,“ uvedl MUDr. Libor Vyskočil zastupitel ZMB za TOP 09. Stavební úpravy objektu na rohu ulic Vojanova a Vymazalova jsou prováděny bez viditelně označené vývěsky STAVBA POVOLENA. „Proto jsem starostovi Židenic panu Ing. Romanovi Vašinovi zaslal písemný dotaz, zda je k dotčené stavbě vydáno pravomocné stavební povolení,“ uvedl Jan Hlobil zastupitel ZMČ Brno-Židenice. Stavba probíhá již minimálně od 27.3. 2012. Stavebními úpravami došlo ke znehodnocení fasády a výloh objektu, který se nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace, současně byl podaný písemný dotaz stavebnímu úřadu v Židenicích, zda k projektové dokumentaci bylo doloženo závazné stanovisko odboru památkové péče MMB. „Další otázkou je, zda v projektu bylo řešeno parkování či jakým způsobem byla povolena výjimka z ustanovení § 5 odst. 2 vyhlášky č. 268/2009 Sb. dodal Hlobil.

Mohl to být krásný projekt, Židenice by svým nejmenším obyvatelům tímto poskytly zázemí, které by jim ostatní městské části mohli jen závidět. Navíc by nedošlo ke znehodnocení domu, který byl krásným příkladem staveb 30. let minulého století a který se až do dnešních dnů zachoval takřka v původní podobě. Považuji za chybu, že radnice se nepokusila zachovat původní vzhled,“ uvedl MUDr. Libor Vyskočil zastupitel ZMB za TOP09.

 

Na rohu ulic Vojanova a Vymazalova je již delší čas prázdný nebytový prostor v městském domě, který má svěřen městská část Židenice. Radnice nedávno přistoupila k rekonstrukci tohoto prostoru, což je samo o sobě chvályhodný záměr. „Bohužel, to jak a co z prostoru vzniká, už pochvaly hodno není. Původní krásný prostor, propojený s náměstím velkými výlohami, však pod tíhou stavebních úprav ztrácí svého genia loci“ uvedl Vyskočil. Původní velké výlohy jsou nyní v rámci rekonstrukce zcela necitlivě zazděny, nahrazeny malými plastovými okny, jejichž členění ani poloha nekoresponduje se stávající fasádou domu. Z původně krásně prosluněného prostoru se stává polotmavá místnost, která už pro dětskou hernu nebo tzv. „family point„ příliš vhodná není. Objekt se nachází na Židenickém Karáskově náměstí, které se svým zrekonstruovaným dětským hřištěm je místem setkání mnoha rodičů a jejich ratolestí. Chybí tu však mimo jiné zázemí, kde by maminky s kočárky mohly najít útočiště v případě nepříznivého počasí, dát si kávu, čaj či jen přebalit své děti.



Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme