18. 2. 2013

Oficiální důvod, že naše tramvaj 13 musela být obětována z důvodu úspor, se zdá mírně řečeno nepravděpodobný. Vždyť podnik dopravy města Brna hospodaří s rozpočtem v řádu miliard a ušetřit v něm 50 milionů lze jistě i mnoha jinými způsoby. Koneckonců v nejbližší době bude zřízen post generálního ředitele, přičemž stávající ředitel samozřejmě dále zůstane s celým svým aparátem, o kancelář auto a asi ani sekretářku se zřejmě dělit nebudou. Ne, kdepak, skutečný důvod zmizení tramvaje číslo 13 je potřeba hledat jinde. Při podrobném mapování souvislostí nelze nenarazit na až podivuhodnou souhru náhod. Anebo… že by to nebyly náhody?

 Na počest hrdinného vítězství nad Švédy se na Petrově zvoní poledne v 11 hodin. Rada města Brna má 11 členů, patrně shodou okolností je na Špilberku 11 cel. Wolfgang Amadeus Mozart koncertoval v Brně ve svých 11 letech. Za dobu existence  Augustiniánského kláštera sv. Tomáše v Brně se v něm vystřídalo 11 opatů. Brno, se dle průvodce pana Kašpárka, může pochlubit 11 osobnostmi (Luis Raduit de Souches, J.G. Mendel, Leoš Janáček, Viktor Kaplan, Robert Musil, Arnošt Heinrich, Kurt Gödel, Bohumil Hrabal, Milan Kundera, Jan Skácel, František Kocourek, blahoslavená Marie Restituta Kafková).  

Nezapomenutelná Kometa získala neuvěřitelných 11 titulů mistra Československa. Tradičně nejlepší Starobrno je 11°. Vyhořelé casino na nádraží se začalo opravovat po 11 letech.

Není tedy divu, že primátorem se stal Bc. Roman Onderka, MBA, když se narodil 11.11. 1965. Ustanovující schůze, na které byl zvolen primátorem města Brna, se konala, jak jinak než 11.11. 2010. AZ Tower, nejvyšší budova nejen v Brně ale i v celé ČR, měla původně měřit nesmyslných 101m, díky intervenci pana primátora byla jeho výška upravena na 111m, což už smysl dává. Nedávné slavnostní přejmenování nádraží Chrlice na Brno-Chrlice provázelo odhalení nové cedule panem primátorem, nepřekvapí tedy, že cena nového označení byla přesně 111 tis. Kč.  Dokonce i nové brněnské nádraží, pokud by bylo v odsunuté poloze, má mít kouzelných 11 průjezdných nástupištních hran.

Měli jsme v Brně 13 tramvajových linek, kolik nám jich zbyde po zrušení linky č. 7 a 13?

 

 Petr Kunc, TOP 09 Brno - Židenice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme