4. 2. 2015

Máte pocit, že Židenice by měl být větší pořádek? Nevíte, na koho se na radnici obrátit? Vedení Židenic chystá několik inovací a změn, které pomohou občanům lépe se orientovat. Upřesňuje to v rozhovoru místostarosta pro územní rozvoj Petr Kunc.

Je dnes v Židenicích uklizeno?
S úklidy v Židenicích nejsem spokojen, zejména mi vadí roztroušený drobný odpad, černé skládky a nepořádek kolem sběrných míst. Chci se v nejbližších měsících věnovat zlepšení úklidů, čehož bych rád dosáhl jasným rozdělením kompetencí a odpovědnosti, a také důslednou kontrolou provedených prací.

Co by se dalo podle Vás z tohoto pohledu zlepšit, případně jaké inovace chystáte?
Od ledna běží zkušební provoz prostřednictvím portálu Zmapujto.cz, takže každý občan může hlásit nepořádek velmi jednoduše prostřednictvím svého mobilního telefonu a na webu radnice bude aktuální mapa nahlášených míst. V rámci výkonu veřejně prospěšných prací pak budou odsouzení tyto lokality čistit.

Proč se v parku na rozhraní ulic Svatoplukova, Markéty Kuncové a Slívova již měsíce povalují staré lavičky?
To je mi samotnému záhadou, výměna těchto laviček by měla být součástí rekonstrukce hřišť, budu u firmy urgovat jejich uklizení.

Jak je možné, že okolí střediska Stará Osada stále hyzdí rezavějící stánky, sloužící jako útočiště bezdomovcům?
Bývalá tržnice u Staré Osady je nejen místem setkání sociálně vyloučené komunity, ale zejména je to právní oříšek, který se již několik let nedaří rozlousknout. Hned po nástupu naší koalice na radnici jsme iniciovali změnu exekutora, který má tuto akci na starosti.

Jak by se dala zlepšit spolupráce příspěvkové organizace a úklidu jiných než zelených prostranství jako jsou ulice či vozovky?
Ulice a vozovky jsou ve správě buď firmy ASA a. s., BKOM a. s. popř. jiného správce (např. DpMB). Zásadní problém je, že běžný občan netuší, kdo má tu kterou část na starosti, proto bych rád na webu spustil mapový portál, ze kterého bude zřejmé, kdo se o co stará. Občan nemá povinnost to studovat, proto musí existovat jedna konkrétní osoba, které to bude hlásit a která to bude u příslušných správců urgovat.

Hana Fasurová

Židenický zpravodaj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme