19. 10. 2015

Ve spolupráci s odborem městské informatiky Magistrátu města Brna vytvořila městská část Brno-Židenice interaktivní mapu laviček a odpadkových košů. Magistrát pomohl vytvořit hlavně aplikaci pro jejich tzv. pasport. Díky ní teď v Židenicích mohou monitorovat vývoz odpadkových košů a lavičky, které je třeba opravit.

Pomocí této aplikace, která funguje jak v operačním systému iOS, tak v systému Android, můžeme nejen lépe monitorovat stav mobiliáře, ale především koordinovat zadávání zakázek na jeho opravu,“ uvedl místostarosta Petr Kunc. „Celá aplikace nás navíc nepřišla na víc jak 4 tisíce korun,“ dodává.

Chytrá aplikace

Městská část si najala studenta, který podle původních analogových map obešel všechny lavičky a odpadkové koše, zaznamenal jejich polohu, stav, materiál a pořídil fotografie. Výsledná data jsou zobrazena v mapě pomocí geografického informačního systému. Nyní jsou k těmto informacím přidány údaje o četnosti vývozu odpadkových košů. Vyznačeny jsou také lavičky, které je nutné opravit. Jedním kliknutím tak bude možné snadno vyhledat např. všechny poškozené lavičky nebo lavičky bez opěradla apod. Po doplnění četnosti vývozů odpadkových košů aplikace umožní jejich optimalizaci a také kontrolu. Každý zde tak uvidí, zda byl měl či neměl být ten den koš vyvezen. Pokud zjistí, že tomu tak nebylo, snadno na to vedení obce upozorní.

Mapa bude občanům přístupná také na webových stránkách městské části.

Klára Pěknicová, krajská manažerka TOP 09

Brno, 19.10.2015