18. 10. 2011

 

Nejde však jen o záchranu cenné stavby, zachování smuteční síně má i svůj ryze praktický význam. Vždyť v souvislosti s návrhem nového územního plánu se uvažuje o takřka dvojnásobném rozšíření stávajícího hřbitova a proto si naše městská část důstojnou smuteční síň jistě zaslouží. Chátrání budovy vede k názorům, že by snad bylo lepší objekt zbourat a postavit nový, než jej rekonstruovat. S tímto postupem my, TOP 09 Židenice, rozhodně nesouhlasíme. Plně si uvědomujeme, že obřadní síň je v majetku města Brna a oceňujeme práci některých radních, díky níž snad nedojde k demolici celého objektu. Přesto bychom chtěli apelovat na vedení radnice, aby prověřilo i verzi rekonstrukce a nezaobíralo se jen myšlenkou částečné demolice. 

Smuteční síň jsem si byl osobně prohlédnout v tom stavu, v jakém se teď nachází. Člověk musí zatlačit slzu, když vidí kam až destrukce pokročila, nicméně poruchy se nejeví tak dramatické, aby bylo nutné objekt asanovat. Je poškozené vnější obložení stěn, došlo k degradaci atikového zdiva a střešního pláště, objekt je však poměrně malý bez složitějšího technologického vybavení (jedná se o smuteční síň nikoliv krematorium) proto by opravy nemusely být dramaticky nákladné. V případě stavby nové síně navíc existuje obava, že by nový návrh nemusel dosahovat estetických a funkčních hodnot stávajícího objektu. Tato obava je zesílena neochotou radnice vypisovat soutěže, natož pak ty architektonické. 

Vedle nákladů na rekonstrukci je také potřeba brát v úvahu provozní náklady. Domnívám se však, že roční náklady na provoz nebudou vyšší, než několika měsíční náklady na třetího místostarostu a jeho asistenta.
Ing. Petr Kunc

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme