29. 12. 2011

Přestože obřadní síň v Brně-Židenicích sloužila ještě před čtyřmi lety pozůstalým  z velké části Brna, začátkem října tohoto roku rozhodla Rada města Brna o její demolici.Vlastník této smuteční síně, město Brno, udal jako hlavní důvod zbourání nedostatek peněz na její opravu.Kromě varianty rekonstrukce ,která se dle vypracované studie jevila jako nejdražší, byly původně ve hře ještě dvě varianty.Dle jedné by se měla původní budova zbourat a na jejím místě by se měla postavit budova nová a menší,dle druhé varianty se měl objekt zakonzervovat do doby, než se vyčlení peníze na jeho opravu. Demolice  nákladem kolem 5 miliónů se však nyní jeví brněnské městské radě jako nejlepší řešení.

Tato varianta však nese sebou mimo jiné i riziko, že v případě nutné rekonstrukce jediné smuteční síně na Ústředním hřbitově by město nemělo pro potřebu smutečních obřadů důstojnou náhradu.

Navíc občané  velké části  Brna smuteční síň u druhého největšího městského hřbitova postrádají Je důležité,aby lidé  měli možnost výběru,kde se chtějí se svým zesnulým rozloučit.Každému, kdo si přeje občanský obřad ,nemusí nyní jediná smuteční síň  na Vídeňské ulici,která je stejně jako krematorium součástí Ústředního hřbitova, vyhovovat.Obřadní síň v Židenicích je navíc nejen dobře situovaná v rámci města,ale má výborné dopravní napojení na městský okruh a dostatečnou kapacitu k parkování. Paradoxem též je,že nový územní plán počítá s dvojnásobným zvětšením plochy židenického hřbitova,což je další důvod pro zachování tohoto objektu.Mohl by též sloužit jako místo pro různé pietní obřady a současně jako kolumbárium.

V neposlední řadě se jedná o stavbu významného brněnského architekta prof.Ivana Rullera. I když tato stavba dokončená v roce 1984 není natolik stará,

aby pravděpodobně získala status kulturní památky,likvidace kvalitní architektury se mi jeví jako barbarství.

Libor Vyskočil (TOP 09)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme