Rozbahněná hřiště, posilovací stroje u dálnice a lavička za 50 000 korun

16. 1. 2015

Ptám se proč. Za poslední čtyři roky minulé vedení radnice sice prakticky nenechalo opravit žádná dětská hřiště, loni před volbami se naopak s plánovanými rekonstrukcemi hřišť roztrhl pytel. Do dnešního dne se stihly opravit jen dvě, Ondříčkovo náměstí a Otakara Ševčíka. Mým úkolem je projekty dokončit, nemohu už ale zasahovat do projektu ani smluvních vztahů. Bohužel. Jinak bych rozhodně nesouhlasil s jejich podobou, cenou ani umístěním: posilovací stroje na rušné a prašné Otakara Ševčíka zdraví seniorům rozhodně nepřidají a nad plastovým tygrem za 85 000 korun či pergolou nad pískovištěm za 50 000 zůstává rozum stát.

U dalších hřišť se kvůli počasí práce nyní zastavily (Nopova, Kosmákova, Tyršův park, Boettingrova, Došlíkova, Slevačská a Marie Kudeříkové). Naneštěstí na některá z nich realizační firmy před zazimováním navezly zeminu a namísto trávy je pokrývá bahno. Demontáž herních prvků a laviček opět pozdrželo počasí. Termín pro dokončení těchto hřišť se tedy posunul na 30. března 2015.

Nově připravuji projekty rekonstrukcí hřišť Krásného, Slívova a Šámalova, zde si již za výtvarným a technickým řešením plně stojím. Rád bych také na území Židenic realizoval tzv. Mauglího stezku, která je např. v Bohumíně a je perfektním vyžitím pro děti i dospělé.

Málo co mě tak rozčílilo jako projekt výměny laviček, opět realizovaný minulým vedením. Nechme stranou, zda je opravdu nutné mít osm kusů designových laviček vedle rušné silnice Otakara Ševčíka, a nikoli mezi bytovými domy. To, co mě doslova šokovalo, je jejich cena. Ačkoliv běžná cena této lavičky (mmcité typ Miela) je kolem 10 000 korun včetně montáže, naše obec zaplatila za jednu lavičku 50 000 korun! Cenovým rekordmanem jsou pak lavičky u kostela Cyrila a Metoděje, kde jedna lavička včetně montáže vyšla bratru na 54 000 korun! Lavičky jsou to pohodlné a krásné, ale takovouto cenu za ně už obec platit nebude. Pokud budeme realizovat další výměny, cena laviček bude odpovídat její hodnotě. To vám slibuji.

Ing. Petr Kunc

místostarosta pro územní rozvoj