5. 8. 2015

Město při rekonstrukcích nemyslí na cyklisty. Alespoň to tvrdí lidé z brněnských Židenic, kde při opravách Zábrdovického mostu brněnský magistrát sliboval podjezd rušné silnice. 

Na renovaci mostu začnou dělníci pracovat již příští rok v květnu, v plánech se ale zatím podle místostarosty Židenic Petra Kunce na cyklisty nehledí. „Dopravní experti v plánech doporučili vytvořit na silnici s hustým provozem pruhy pro cyklisty. To je ale naprosto nevyhovující,“ tvrdí místostarosta. Cyklisté tak podle něj nebudou mít přednost před auty, hrozí i autonehody.Mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová ale tvrdí, že opravy provoz na stezce kolem řeky Svitavy neohrozí. „Cyklistů se oprava zásadně nedotkne. Navíc se snažíme propojit plány tak, aby se vše stihlo do září,“ řekla mluvčí. 

Náměstek primátora pro dopravu Richard Mrázek podle svých slov s podjezdem pro cyklisty počítá. „Jsou součástí dopravy, a proto musíme myslet i na ně,“ uvedl náměstek. Konkrétní plány ale nepředstavil. Původně se přitom předpokládalo, že by podjezd pro cyklisty po opravách v místě zůstal natrvalo. 

Podporovatelé brněnské cyklistiky ze spolku Brno na kole však tvrdí, že náměstek své sliby nedodržuje. „Cyklisty podporuje současná koalice pouze slovy. Selhalo ale propojení politické moci a té úřední. Reálně se tedy zatím od voleb pro cyklisty v Brně nic nezměnilo,“ uvedl za spolek Michal Šindelář. 

Místostarosta Židenic navíc varoval, že oprava nezkomplikuje cestování jen cyklistům. „Přes Zábrdovický most totiž projíždějí všechny tramvaje do stanice Stará osada,“ zdůraznil Kunc. 

Zdroj: Brněnský deník, 5.8.2015, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme